ДКТ "Иван Радоев" - Плевен ще участва в престижен международен фестивал в Сърбия

В програмата публиката ще види 10 пиеси - от антична драма до съвременни текстове

През март сръбският град Ниш ще се превърне в център на театралния живот на Балканите.
Фестивалът "Театър на кръстопът", посветен на балканското културно пространство, ще се проведе от 11 до 19 март. Негов домакин е Народният театър в Ниш.

В програмата публиката ще види 10 пиеси - от антична драма до съвременни текстове. 

След оспорвана селекция, в конкурсната програма са избрани да участват спектакли от Сараево (Босна и Херцеговина), Цетине (Черна гора), Белград и Сомбор (Сърбия), Вараждин (Хърватия), Скопие (Македония), Марибор (Словения), Солун (Гърция), както и спектакълът на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен "Вишнева градина" от Чехов.

Директорът на Нишкия народен театър Спасое Милованович, който е и един от селекционерите на фестивала, споделя, че всички спектакли са носители на различна естетика, но разглеждат сходни проблеми.

На фестивала ще бъдат предложени разнообразни платформи за диалог с театрални продуценти в това специфично културно пространство, което наричаме Театър на Балканите - възможност за сътрудничество, обмен на информация, програми, копродукции и съвместни проекти, както и възможност за среща на различни поколения творци. 
Ще бъде организирана цяла поредица от съпътстващи програми - кръгла маса за критика, дискусии, промоции на книги и театрални списания.

Наградите ще се определят от престижно международно жури с членове от Хърватия, Румъния, Черна гора, Косово, Сърбия и Македония.

Паралелно с него ще работи и журналистическо жури.

Ще бъдат присъдени награди за най-добро представление, режисура, четири награди за актьори, както и награди за костюми и сценичен дизайн, за оригинална музика и сценично движение.

Ще бъдат връчени и специални награди, между които - награда на кръглата маса за критика и награди на журналистическото жури.

Програма на фестивала "Театър на кръстопът":

11 март - Народен театър Ниш, Премиера - "Пътуващ театър Шопалович"

12 март - Народен театър - Сомбор, авторски проект на Кокан Младенович "Ако Сомбор беше Холивуд"

13 март - "Международен театрален фестивал - сцена MESS" - Сараево, по мотиви на "Анархия в Бавария" на Р. Фасбиндер, "Родени сме голи, а останалото е ..."

13 март - Кралски театър "Zetski dom" Цетине, Карл Маркс, адаптация на В.Божинович, "Капиталът"

14 март - Хърватски национален театър във Вараждин, Софокъл, "Филоктет"

15 март - Национален театър в Белград, Душан Ковачевич "Балкански шпионин"

16 март - Драматично-куклен театър "Иван Радоев" Плевен, Антон Павлович Чехов, "Вишнева градина", режисьор Василий Сенин

17 март - Драматичен театър Скопие, Дейвид Олдридж "Празненството"

18 март - Словенски национален театър - Марибор, Ивор Мартинович по филмови сценарии на Лукино Висконти, Енрико Медиоли, Никола Бадалук, "Залезът на боговете"

19 март - В чест на наградените - Театрална група "Арс Мориенди" - Солун, "Сараево 1914 - Моят гроб е тази малка гробница"