Представиха инициативата "Общуваме заедно" пред родители и специалисти в Плевен

Показаха визуални помощни средства и мобилни приложения

По покана на ЦСРИДУ-Плевен фондация ЕЛИЯ бяха гости в гр. Плевен, където представиха инициативата "Общуваме заедно". Пред родители и специалисти от ЦСРИДУ, 6-ЦНСТ, ЦСРИ и ПГ се представиха визуални помощни средства и мобилни приложения RoutineFactory.

След приключване на мероприятието гостите посетиха ЦСРИДУ-Плевен където се запознаха с дейността на центъра, с пряката работа с потребители, запознаха се с прилаганите методи и терапии при работата с деца. Бяха представени визуалните материали, които специалистите ползват в момента, както и се обсъдиха възможностите за ползването на визуални папки и мобилни приложения при работата специалист-дете-родител.

Визуалните материали са естествени инструменти. Има ги навсякъде. По-лесни са за възприемане и разбиране и затова са неизменен спътник на децата с комуникационни затруднения. Те са съвкупност от изображения в различни категории, чрез които децата общуват по-лесно.

Комуникационните карти, например, могат да се подреждат и да образуват изречения. По този начин думите се превръщат в правилни езикови конструкции и детето се научава да ги използва. Комуникационните папки работят на същия принцип. Разделени са на категории и се персонализират спрямо нуждите на всяко дете.

Най-голямото предимство на мобилните приложения е, че изображенията са съпроводени със звук. Така се ангажират всички сетива на детето и то по-лесно разбира смисъла на думите и свиква с тяхното използване.

Някои от приложенията са мобилен вариант на Комуникационната папка за общуване. Други се използват за организиране на дневния режим и предсказуемост на събитията, както и за създаване на процедури за изпълняване на различни дейности (напр. „Как да се приготвя за лягане“). Тези приложения са част от цялостна уеб-базирана платформа, която е полезна както за семейства с деца-аутисти, така и за организации и центрове за работа с хора със специални потребности.