Прогноза: Очакват ни до 25 градуса през март!

Животът

27-02-2019, 09:31

Снимка:

pixabay

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фотограф развълнува със снимките си плевенчани по целия свят (Галерия)

Началото на астрономическата пролет у нас настъпва на 20 март

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса. Това съобщи Красимир Стоев - синоптик от Сектора "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология, предаде Нова тв.

По думите му през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През март динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена и времето ще е променливо, с чести промени на температурите и фазата на валежите.

През първото десетдневие от месеца, въпреки честите промени,температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Месецът ще започне с предимно слънчево и топло време с максимални температури между 13 и 18 градуса. На 2-3 март през страната ще премине атмосферно смущение и на места ще превали дъжд и сняг, но съществени валежи не се очакват.

Температурите временно ще се понижат. Към 4-5 март преносът на въздушни маси ще е от юг-югозапад и температурите бързо ще се повишат. Към 6-8 март се очаква отново да премине атмосферно смущение, при което ще има валежи и понижение на температурите. В края на първото десетдневие температурите отново ще се повишат.

В началото на второто десетдневие температурите ще се понижат и до края на периода ще бъдат близки до нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи около 11-12 март и към 15-17 март, като при преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг. И през третото десетдневие на март времето ще запази динамичния си характер. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения. Най-голяма вероятност за валежи има в периода 22-25 март и в края на месеца.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Според климатичната справка на НИМХ през март средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето.В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 3 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 12 минути, и залязва в 19 часа и 51 минути. Продължителността на деня вече е 12 часа и 39 минути.

Фазите на луната през март са: на 6 март - новолуние, на 14 - първа четвърт, на 21 - пълнолуние, на 28 март - последна четвърт.

Началото на астрономическата пролет у нас настъпва на 20 март в 23 часа и 58 минути.