Момо, която обича самоубийства, вся паника сред българските майки

Поставяли предизвикателства, включително самонараняване, за което „мама не бива да знае, иначе ще умре в съня си“

Истинска паника създаде „Момо играта“ или „Момо предизвикателството“ сред българските майки. От два дни групите на тема майчинство във Фейсбук са залети от грозния образ на кукла, която има зловещ вид, зад чийто образ се криели извратени хора. Свързвали се с деца чрез съобщения в чата. Поставяли предизвикателства, включително самонараняване, за което „мама не бива да знае, иначе ще умре в съня си“. Най-фрапиращото твърдение е, че последното предизвикателство е самоубийство, което трябва да бъде заснето, пише tribune.bg.

Всъщност феноменът „Момо“ не е нещо ново. Преди година органите на реда в Аржентина разследваха смъртта на 12-годишен под влиянието му. Преди седмица майки от Великобритания предупредиха, че играта набира популярност. Преди дни български майки също сигнализираха във Фейсбук, че клипът на Момо се появил неочаквано на техни деца. "Внимавайте, в канала Ютуб Кидс и на обикновения също, е плъзнал някакъв ужас наречен "Момо". Този изрод изскача по време на рекламите и докато не го изгледаш ,не можеш да го спреш. В тези клипове се показва как се самонаранява (пие белина, самозапалва се, обтрива се със сол до изгаряне и др.) като в същото време дава инструкции на децата, как те да го правят с думите "Мама не трябва да знае, иначе ще умре, докато спи", гласи първият статус пуснат по темата.

Десетки ентусиазирани жени от групите за майки се заеха да търсят връзка с Момо, за да установят реална ли е опасността за децата им. За внезапно изскочил клип съобщават само 2-3 жени. Повечето установяват, че хакерите са засегнали само английската версия на канала и няма опасност за българските деца. Десетки майки намират телефона, който се дава за контакт на децата, с цел чат в приложение, но не успяват да се свържат с никого.

„Изобщо не е глупост, на нас ни се появи за съжаление, премахнах всички иконки на ютуб, в градината на малкия днес са говорили, както и в много училища“, твърди една от жените.

Паниката естествено ражда и слухове, за които няма реални данни. Появяват се твърдения за трагични инциденти с деца, станали последните месеци, които уж били подтикнати от образа на Момо. Такива данни органите на реда нямат, няма и получавани реални сигнали, които да са официално съобщени.

Предизвикателството на Момо е подобно на предизвикателството "Син кит", което придоби популярност през 2017 г. и беше набедено, че е довело до смъртта на тийнейджъри в САЩ, Русия, Бразилия и други страни, като стигна и до България. През март 2018 г. директорът на едно от училищата в Бургас сигнализира, че покана за инсталиране на смъртоносната игра „Син кит” получило дете от 4 клас. Незабавно учителката е взела телефона и предупредила полицията и родителите.

Образът на "Момо" е вдъхновен от реално съществуваща скулптура на японската артистка Мидори Хаяши.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"