С 30 млн. лв. от бюджета болниците могат да увеличат заплатите на медицинските сестри

Специалистите по здравни грижи имат основание за протест за по-високи заплати, смята здравният министър

Исканията на медицинските сестри за по-високи заплати ще бъдат удовлетворени, смята министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Основание за това са 30 млн. лв. от бюджета, които вече са насочени към държавните и общинските лечебни заведения, съобщава tribune.bg.

„Смятам, че специалистите по здравни грижи имат основание за протест за по-високи заплати. Подкрепям това тяхно искане и правя практически стъпки, за да ускорим този процес. Ресурсът, който ще постъпи в лечебните заведения може да се използва преобладаващо за повишаване на трудовите възнаграждения“, обясни здравният министър.

По думите му лечебните заведения могат така да разпределят новите финансови средства, за да преизчислят увеличението на заплатите на медицинските сестри от началото на 2019 г.

До момента министерството на здравеопазването е разработило още два варианта за нов здравен модел в страната. Здравният министър е категоричен, че ще се върви към демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса.

До 29 януари в министерството са постъпили общо 5 предложения по обществената поръчка за изграждане на електронна рецепта у нас. Ананиев посочи, че до април ще се сключи договор с един от участниците, ако няма обжалване на процедурата.

„Срокът на изпълнение на поръчката е 9 месеца и ако няма обжалване до края на годината ще имаме електронна рецепта и електронно направление“, подчерта здравният министър.

Кирил Ананиев потвърди в кулоарите на парламента, че вече двама държавни служители са с административни наказания за разпространението на брошурите с целуващите се мъже в училищата.

„След като приключи проверката, ще кажа и конкретни имена“, обеща министърът на здравеопазването.