Днес е Голяма Задушница

Новините

02-03-2019, 06:50

Снимка:

bulgariautre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

18 февруари: На днешната дата...

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома

В съботния ден срещу Неделя месопустна (Месни заговезни) - на голямата Задушница преди Великия пост, всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души". На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.

Допълнителни автобуси ще се движат по автобусна линия № 11 ЛВТ – Гробищен парк „Чаира” .  Автобусите тръгват в 08.45 часа от началната спирка ЛВТ по обичайния маршрут ШПК – жк „Сторгозия” 1 – Пазара – Битова Техника – Дом на книгата – ПГ по облекло и текстил – Община Плевен – Орион – ВиК – Китайска стена – Автоцентър – Чистота – Гробищен парк „Чаира”. Обратният курс към града е в 10.30 часа.