Томислав Дончев: Този месец е процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

По думите му няма как централата да бъде завършена без участието на "Росатом"

Основен приоритет на България остава да сме отворени към всички източници за доставка на газ. Да има сигурност на доставките и да се съхрани ролята ни транзитьор. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в предаването "Тази сутрин" по bTV. По думите му страната ни и към момента транзитира газ и получава приходи от това.

България стартира редица процедури за разширяване на газопреносната си мрежа. Нови инвестиции, които имат за цел да ни помогнат да съхраним ролята си в транзита на природен газ. Всички те се извършват в съответствие с европейското законодателство, уточни Дончев.

Той допълни, че това, което навремето се случи с „Южен поток”, не може да стане сега, тъй като всичко е внимателно премислено, за да няма конфликт с европейското законодателство.

Изглеждаме ли ви толкова безотговорни да се стартира строителството на едно съоръжение, ако няма ясен и сигурен сценарий за възвръщане на парите и генериране на печалба след това”, попита Дончев.

Относно АЕЦ "Белене" Томислав Дончев обясни, че процедурата за избор на инвеститор трябва да бъде обявена в рамките на този месец. По думите му няма как централата да бъде завършена без участието на "Росатом".

"Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта. Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент”, обясни Дончев.