Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания

По-голямата част от бъбречните увреди са без симптоми, но диабетиците са особено уязвима група

В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки осми човек в страната, заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в „Александровска“. По думите му, най-рисковите групи са страдащите от диабет и хипертония.

През 1969 г. в България е извършена първата успешна бъбречна трансплантация, което е голямо постижение за страната ни, тъй като първата подобна процедура е извършена само 15 години по-рано, припомни проф. Паскалев.

Нужно е да има увеличение на трупните донори в България, като това зависи от дотирането на държавата и иска сериозен финансов ресурс, заяви проф. Паскалев. Въпреки това, трансплантациите са значително по-евтини за държавата, отколкото хемодиализата, изтъкна той.

В България честотата на бъбречни заболявания е 12,84% или всеки осми човек. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда, посочи проф. Паскалев.

Макар официалната бройка за чакащите за трансплантация да е малко над 1000 души, реалната бройка на нуждаещите се от бъбречна трансплантация може да е около 15 000 души, заяви проф. Паскалев.

По-голямата част от бъбречните увреди са без симптоми, но диабетиците са особено уязвима група - в България те са около 500 000 души. Хората с хипертонията са също рискова група, а те в България са около 2,5 млн. души. Отоците по крайниците са също белег за бъбречно заболяване, изтъкна проф. Паскалев.