Плевен е домакин на Националния кръг на олимпиадата по руски език

121 ученици от 16 области на България ще се включат в състезанието

Олимпиадата по руски език е включена в национална програма, която се одобрява от Министерския съвет на Република България, и се провежда в три кръга – общински, областен и национален. През настоящата учебна година в областния кръг на тази олимпиада се състезаваха 851 ученици от 21 области на България /от всичко 28/.

На 9 март 121 ученици от 16 области на България ще се състезават в град Плевен. Победителите /по трима от всяка група/ получават стипендии в рамките на една година. Пет лауреати, които завършват средното си образование през настоящата учебна година, получават правото да постъпят в български университет без полагане на изпит по чужд език. Училищата, от които са участниците в националния кръг на олимпиадата, получават финансиране за подготовка за олимпиадата по руски език през следващата учебна година. В тази олимпиада могат да се състезават всички ученици, които изучават руски език в България с единственото условие – да учат в българско училище. По време на провеждането на националния кръг, който протича всяка година в различни градове на страна, се провеждат работни срещи с придружаващите състезателите учители за обмяна на опит, споделяне на добри практики, запознаване с новостите в обучението по руски език.

Днес, 8 март, всички участници и гости са поканени на тържествен концерт, с участието на учениците от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен, танцови състави и приятели, които обичат Русия и руските песни и танци. На сцената ще приветстват гостите и участниците в националния кръг на олимпиадата по руски език изпълнители от школа по спортни танци “Зорая“ към читалище „Христо Ботев“, ученици от ОУ „Валери Петров“, студио „Венда“ и ансамбъл „Нашенчета“ към Центъра за работа с деца в гр. Плевен. Сред официалните гости в зала „Катя Попова“ ще бъдат официалният представител на „Россътрудничество”( Федералната агенция към МВнР на Русия за работа с Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и международното хуманитарно сътрудничество), съветник към Посолството на Русия в България и директор на Руския културно-информационен център г-жа Ирина Борисовна Живихина, Генералният консул на РФ в Русе Андрей Юриевич Громов, Наталия Михайловна Киктенко – ръководител направление „Образование и руски език“ към Руския културно- информационен център, Владимир Владимирович Токтаев – аташе на Генералния консул, главният експерт по руски език в Министерството на образованието и науката на Република България д-р Стоянка Почеканска, г-жа Албена Тотева – началник на Регионалното управление на образованието - Плевен, г-н Георг Спартански – кмет на град Плевен, директори на училищата от Плевен и на училища-бази за обучението по руски език от други градове на страната, университетски преподаватели, учители, родители, ученици, хора, които се отнасят с уважение към Русия и обичат руския език и култура.

Ще бъде извършен ритуал по предаване на олимпийския огън на следващия домакин на олимпиадата.

Г-н Юрий Тодоров ще връчи специален плакет с логото на олимпиадата и символа на Плевен - Панорама „Плевенска епопея“ на г-жа Смилена Тодорова – директор на ЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“.

Важно е да се отбележи, че от името на Россътрудничество, както и от страна на РУО – град Плевен на всеки участник в Националния кръг на олимпиадата ще бъдат поднесени грамота за участие и подаръци в знак на уважение към неговия труд.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен