Областният управител участва във форум на тема "Приоритетна свързаност на Северна България"

Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България

Близо седем млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години. Това заяви председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на форум на тема "Приоритетна свързаност на Северна България". Събитието бе уважено от областния управител на област Плевен Мирослав Петров, председателя на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, областни управители и представители на местната власт.

Акцентът беше поставен върху политиките, насочени към преодоляване на регионалните дисбаланси чрез приоритетно изграждане на безопасна транспортна система на територията на Северна България.

По думите на председателя на УС на АПИ близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години.

"С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин,  заяви председателят на УС на АПИ“. В изказването си Терзийски подчерта, че се работи по подготовката и стартирането на строителството на 134-километровия участък от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново, за които правителството в края на м. г. осигури 1,3 млрд. лв. „Графикът, който сме разработили предвижда до края на април да стартира изграждането на още два участъка от общо шест, на които е разделено цялото трасе. Това са отсечките - от Боаза до пътен възел „Дерманци“  и от пътен възел „Каленик“ до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч. Техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6, които са между пътя Плевен - Ловеч и Русе - Велико Търново, ще бъде изпълнено през 2019 г., а изграждането им ще започне през 2020 г. Целта е строителството на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с пътя Русе - Велико Търново да приключи до 2023 г. През есента, с близо половин година по-рано от предвиденото по договор, ще завърши изграждането на 10-километровия участък от Ябланица до Боаза“, информира присъстващите Георги Терзийски.

По време на форума „Приоритетна свързаност на Северна България“ председателят на УС на АПИ представи и останалите приоритетни пътни проекти  Видин - Ботевград, обходния път на Габрово и тунела под Шипка.