НЗОК отбелязва 20 години от своето основаване

На 15 март 2019 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отбелязва 20 години от своето основаване. Неслучайно за рожден ден на НЗОК е избрана датата 15 март. Тя е обявена  през 1985 г. от общото събрание на Организацията на обединените нации за Световен ден за защита на потребителите.

Призвана по закон да защитава правата на здравноосигурените, касата и до днес се стреми да осигури на гражданите достъпни, качествени и достатъчни по обем здравни грижи.

С нейното създаване (Закон за здравното осигуряване от 1998 г.) в България бе възстановен общественият договорен модел. Сменена бе философията на здравната система и тя се утвърди като здравноосигурителна, на солидарен принцип – здравни вноски плащат всички, потребява този, който има нужда. През изминалите години пътят на институтията не беше лек, но НЗОК посреща своята годишнина, като стабилна финансова институция с изграден и развиващ се административен капацитет, която продължава да усъвършенства дейността си в полза на здравноосигурените лица.

Първият бюджет на НЗОК е малко над 257 млн. лв., за 2019 г. е 4 299 603 хил.лв.

Договорни партньори на НЗОК са 4 211 общопрактикуващи лекари, 10 838 лекари- специалисти в извънболничната помощ, както и 6 707 лекари по дентална медицина. По договор с касата работят 2 300 аптеки, 223 самостоятелни лаборатории в цялата страна, както и 369 лечебни заведения за болнична медицинска помощ.

Общият брой на служителите в системата на НЗОК е 2 267. РЗОК – Плевен стартира своята дейност на 1-ви май 1999 година. В момента в институцията работят 87 души, структурирани в два отдела – специализирана и обща администрация. Осем от служителите на РЗОК работят от самото начало, вече 20 години.

Поздравления за усилията, професионализма и лоялността към институцията на всички служители в системата на НЗОК!