Изправят пред съда мъж от Левски, теглил пари от чужда дебитна карта

Обвиняемият е многократно осъждан

Състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа на 22 март дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против П.В.П., на 40 години, от град Левски.

Той е обвинен в това, че на 07.07.2018 г. в гр.Левски, обл.Плевен, използвал чужд платежен инструмент – дебитна банкова карта Visa, на името на С.Й.Ю. от същия град, като изтеглил сумата от 40 лева, без съгласието на титуляра на платежния инструмент, като деянието не съставлява по-тежко престъпление – престъпление по чл.249, ал.1 от НК.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба до двойния размер на получената сума.

На 07.07.2018 г., пострадалата пазарувала на Кооперативния пазар в гр.Левски. Покупките поставила в количка, която теглела след себе си. Там поставила и дамската си чанта, в която държала лични документи, телефон и дебитна банкова карта, заедно листче с ПИН-кода. Когато се прибрала вкъщи, установила, че чантата й я няма. По-късно, като предприела действия да блокира дебитната карта, от банката я уведомили, че от платежния инструмент, чрез банкомат, вече е била изтеглена сумата 40 лева. В хода на разследването е установено че, обвиняемият е извършил деянието, като твърди, че е намерил чантата на пострадалата, с разпилени вещи на земята, между които видял и дебитната карта с ПИН-кода. Взел само картата и кода и впоследствие изтеглил пари от нея.

Обвиняемият е многократно осъждан.