Терористът от Нова Зеландия се интересувал от ранната българска история

Всички места, които е обиколил у нас, са исторически - Плевенската епопея, Царевец, Асеновата крепост, Бачковският манастир

Шокът от присъствието на терорист и безпощаден убиец в България все още не е утихнал. Няколко месеца преди кървавото нападение в джамии в Нова Зеландия, Брендън Тарант е бил у нас и е обикалял страната ни. Полицията все още изяснява неговия маршрут, както и дали и с кого се е срещал, съобщава bgonair.bg.

Броят на жертвите междувременно расте, а по оръжието на екзекуцията ясно личат надписи на емблематични за българската история битки, като тази при Шипка по време на Освободителната война.

"Нещата са взаимосвързани. Въпросните надписи могат да се разделят в различни групи. Особено впечатление прави, че атентаторът навлиза в ранната българска история. Най-вече се е интересувал от Османската империя. Ако ставаше въпрос само за исляма, то акцентът щеше да пада върху последните събития по света", коментира в студиото на "България сутрин" археологът проф. Николай Овчаров.

Предполага се, че Брендън е изучавал историята ни в Крайстчърч, където могат да бъдат намерени книги, преведени на английски език, а след това е дошъл в България, за да провери на място прочетеното.

"Всички места, които е обиколил у нас, са исторически - Плевенската епопея, Царевец, Асеновата крепост, Бачковският манастир", допълни още историкът.