Плевенски криминалисти задържаха двама участници в телефонна измама

Разследването е стартирало на 27 декември 2018 година

Криминалисти на Плевен задържаха двама участници в телефонна измама. След изтичане на 24 – часовата мярка за задържане са им наложени мерки за неотклонение "подписка".

Разследването е стартирало на 27 декември 2018 година, когато в 17.00 часа във Второ РУ - Плевен е получен сигнал за телефонна измама в областния град. 84-годишна е заявила, че същия ден за времето от 12:45 часа до 15:00 часа след поредица от телефонни обаждания, неизвестно лице се представило за нейна приятелка от чужбина. Непознатата споделила, че ѝ е изпратила колет. Впоследстие на стационарния телефон на плевечанката се обадил служител на куриерска фирма. Под претекст, че трябва да се плати мито на границата, за да бъде освободен колета, я убедил да предаде в близост до дома си на непознат мъж 1500 /хиляда и петстотин/ лева. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомен  прокурор.

В хода на проведените оперативни действия е установен и задържан 45-годишен от село Петърница, общ. Долни Дъбник. Мъжът лично е взел от 84-годишната паричната сума. Установен и задържан е и 23-годишен от град Ветово, обл. Русе, който лично е въвел плевенчанката в заблуждение чрез телефони обаждания. Към настоящия момент 45-годишният е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.  Разпитан е и признава вината си. Дава обяснения по случая и желае да сключи споразумение с Районна прокуратура – Плевен. Взета му е мярка за неотклонение "подписка". 23-годишният е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК и е разпитан е като такъв пред упълномощен от него защитник. Признава вината си, като дава обяснения по случая и желае да сключи споразумение с Районна прокуратура - Плевен, тъй като е възстановил изцяло нанесените имуществени щети на потърпевшата. Взета му е мярка за неотклонение "подписка".

По случая работиха служители на Първо РУ - Плевен и сектор "Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен под ръководството на прокурор при РП - Плевен.