Официално: Задържани са шест лица от Общината в Червен бряг, включително и кметът

Утре ще стане ясно на колко души ще бъдат повдигнати обвинения

Задържани са шест лица от Общината в Червен бряг, включително и кметът, информира tribune.bg. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„В хода на действията се претърсват обекти и жилища в Червен бряг. Досъдебното производство касае престъпление по служба. Има данни за извършени престъпления по служба от кмета на Червен бряг“, посочи той.

Утре ще стане ясно на колко души ще бъдат повдигнати обвинения. 

Една от линиите на разследването е по поръчката „топъл обяд“.

"Става въпрос за лобиране в полза на някои фирми за спечелване на обществени поръчки. Това констатираме по десетките съдебни производства, че ситуацията е като с ТЕЛК, НОИ и други държавни структури. Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек“, коментира Гешев.

Той посочи, че независимо от политическата принадлежност при много от кметовете се наблюдава нарушения на обществените поръчки, по които те са възложители.

Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите“, каза още зам.- главният прокурор.

Разследването в Червен бряг е започнало по сигнал на журналистическо разследване, но първо АДФИ е направила проверка на общината.

По-рано стана ясно, че Специализираната прокуратура провежда действия по разследването на образувано досъдебно производство срещу кмета инж. Данаил Вълов. Разследването продължава. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен