Магистрати с лекции пред ученици в Плевен

Учениците ще получат Удостоверение за участие и копие от Конституцията на Република България

Днес се проведе първата от поредицата лекции, които ще бъдат осъществени в рамките на инициативата на Висшия съдебен съвет – Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, през учебната 2018-2019 година. Надсловът на кампанията тази година е "Открито за съдебната власт".

Пред ученици от единадесети клас, на Математическа гимназия „Гео Милев“ град Плевен, заместник председателя на Окръжен съд Плевен – съдия Екатерина Панова, представи темата „Разделението на властите според Конституцията на Република България, функциите на съдебната власт и структурата на съдебната система. Висшия съдебен съвет“. В същото училище се предвижда осъществяването на още 6 лекции, като освен тази тема, са избрани и темите „Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите“ и „Възрастта и нейното значение в правото (възникване, упражняване и прекратяване на права и задължения, от рождението до пълнолетието).

Освен Математическата гимназия „Гео Милев„ град Плевен в програмата тази учебна година ще участват и Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици град Плевен, ОУ „П.К.Яворов“ град Плевен и ОУ „Стоян Заимов“ град Плевен.

Лекциите ще се проведат по предварително уточнен график през месеците март, април, май и юни. Лектори са заместник председателите на Окръжен съд Плевен съдия Екатерина Панова и съдия Емил Банков, както и съдия Силвия Кръстева и съдия Светла Димитрова.

Тази година учениците, които ще участват в Образователната програма, ще получат Удостоверение за участие и копие от Конституцията на Република България.

Инициативата на Висшия съдебен съвет, която се осъществява съвместно с Министерството на образованието, цели повишаване на правната култура на подрастващите, запознаването им с правата и задълженията, които имат като граждани на Република България, как да не станат жертва на престъпление и как биха могли да защитят правата си.