Перкусионен ансамбъл "Акцент" отбелязва 25-годишнината си с концерт

Концертът ще е на 22 март в Народно читалище "Съгласие - 1869" - Плевен

Тази вечер Перкусионен ансамбъл "Акцент", който е създаден в НУИ "Панайот Пипков" от преподавателите Симеон Серафимов - ударни инструменти и Августина Серафимова през 1984-та година, ще отбележи своята 25-та годишнина.

В програмата на съвместната музикална проява с Плевенска филхармония са включени Бизе-Шчедрин - "Кармен сюита", "Унгарски танц No.1 от Йоханес Брамс и "Ръченица" от Петко Стайнов. Диригентската палка ще бъде в ръцете на Славил Димитров.

Началото на концерта е в 19:00 часа в зала "Емил Димитров" в Народно читалище "Съгласие - 1869" - Плевен.

През своята 25-годишна история ПА "Акцент" участва в концерти, организирани от Народното събрание на РБ, министерствата на културата, на образованието и науката, постоянното представителство на ООН и др. Носител е на десетки призови награди от редица национални и международни конкурси: „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „MAGIC”, „Върбан Върбанов”– Бургас, „Франц Шуберт” – Русе. Участва в културни проекти в България и Франция. Под ръководството на Серафимов и Августина Серафимова ансамбълът концертира активно у нас и в чужбина: Германия, Италия, Австрия, Словакия, Унгария и Франция. През 2011 „Акцент” издава самостоятелен албум.

Перкусионен ансамбъл "Акцент" заедно със своя ръководител се изявява като солист на Плевенската и Шуменската филхармония, на Сливенския симфоничен оркестър. Съставът участва в Международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, Лауреатски дни „Катя Попова”, „Млади виртуози”, „Мартенски музикални дни”, "Дни на музиката в Балабановата къща", „Мадарски конник”, първата среща на PAS в София... Свири под палката на Георги Нотев, Йордан Дафов, Григор Паликаров, Славил Димитров и Найден Тодоров в българската премиера на операта „Нос” от Шостакович – Русе (2012). Осъществява световни премиери на произведенията за ударни инструменти „4/4”, от Александра Фол, „Натюрморт с палки” от Румен Бальозов и „Посвещение” от Любомир Денев във Фестивала на американска и българска музика „АмБъл” в БНР – София (2000 и 2010).