Връщат възможността хората да се пенсионират по стария начин до 2023 г.

Социалното министерство прави разчети със съдействието на НОИ

Социалното министерство прави разчети със съдействието на НОИ и подготвя конкретни текстове за изменение в Кодекса за социално осигуряване/КСО/, с които да се даде правна възможност на бъдещите пенсионери да изберат дали в изчисляването на пенсионния им коефициент да участват избрани три години от трудовия им стаж, заяви на брифинг в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде tribune.bg.

"Ако бъде подкрепена такава промяна и влезе в сила, в бъдеще хората ще имат възможност и право при кандидатстване за отпускане на пенсия да поискат пенсията им да бъде изчислена и по стария ред, който действаше до края на 2018г.“, обясни министър Петков.

Обсъжда се преходната разпоредба да бъде валидна до началото на 2023г. или още четири години напред. Социалният министър увери, че с подготвяните промени ще се даде възможност на лицата, които са подали документи по новия ред от началото на годината, в 6-месечен срок от приемането на тази поправка, да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред. 

"Никой няма да бъде ощетен. Така всички бъдещи пенсионери ще бъдат в голямата си част благоприятно засегнати от промените в пенсионната формула, а за друга част от тях, те ще си бъдат неутрални, защото ще могат да се пенсионират по стария ред“, изтъкна социалният министър.