90 хил. души ще имат право на ползване на лична помощ

Министерският съвет прие пакет от нормативни актове, свързани с прилагането на Закона за хората с увреждания

90 хил. души имат право на ползване на лична помощ. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след редовното правителствено заседание, предаде tribune.bg. „Очакваме, че правоимащите са 90 хил. души с увреждане, около 80 хил. души са пълнолетни и 10 хил. лица, които по Закона за лична помощ имат право на лична помощ, ще заявят съответно преминаване през индивидуална оценка на потребностите и да бъде определен съответстващия брой часове на асистентска подкрепа“, обясни той.

„На днешното заседание Министерският съвет прие пакет от нормативни актове, свързани с прилагането на Закона за хората с увреждания. Става дума за правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания и промени в устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане, свързани със структуриране на звената, които ще извършват индивидуалната оценка“, допълни Петков.

По думите му се регламентират въпросите, свързани с осигуряване на заетост на хората с увреждани.

„Конкретно се регламентират алтернативните мерки за изпълнение на задълженията за назначаване на хора с увреждания. Работодателите, които имат това задължение, със състав от над 50 човека, в 3-месечен срок от обнародване на правилника да предприемат действия за назначаване на хора с увреждания“, заяви още бисер Петков. В изпълнението на това задължение ще бъдат подпомагани от агенцията по заетостта, уточни той.

С приемането на правилника ще бъде възможно стартирането на двете национални програми. Става дума за Национална програма за заетост на хора с увреждания, за изпълнението, на която в бюджета на Министерството са планира 5 милиона лева.

До 31 май изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания трябва да обяви условията за кандидатстване, защото финансирането ще бъде на проектен принцип. Регламентирани са и условията по отношение на другата Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, посочи министър Петков.

„По отношение на другите правила - подчертавам до 31 март тази година, месечната подкрепа, служебно или на база заявление се даваше без да е необходимо да бъде извършена индивидуална оценка. След 1 април, за новите случаи, за които изтичат съответните срокове или за тези, които имат право, но не са го заявили до 31 март, това ще стане след преминаване на индивидуална оценка“, уточни министър Петков.

Министър Петков допълни, че около 1 300 служители ще бъдат ангажирани с извършване на дейности за индивидуална оценка на хората с увреждания. „В бюджета на Министерството на труда и социалната политика за тази година са предвидени 75 млн. за така наречените услуги в домашна среда, личен, социален и домашен помощник“, допълни той.