Зам.-министър Ципов: МВР има успех в борбата с телефонните измами

В Правец се провежда обучителен семинар за противодействие на телефонните измами

Семинарът е организиран от Главната дирекция „Национална полиция“ и фондация „Ханс Зайдел“. На откриването присъстваха зам.-министър Красимир Ципов, директорът на ГДНП, главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Криминална полиция“- ГДНП, комисар Илко Илиев и ръководителят на фондация „Ханс Зайдел” за България Богдан Мирчев. В него участват криминалисти от цялата страна, както и техни колеги от Сърбия, Гърция и Румъния, както и представители на телекомите и банките.

МВР има успех в борбата с телефонните измами – броят им е намалял, а разкриваемостта бележи ръст, заяви зам.-министър Красимир Ципов. Той отбеляза, че този вид престъпност е приоритет в работата на ръководството на МВР, защото засяга пряко хората, а за успешното му противодействие е важно да се работи по линия на превенцията, което изисква участието на редица партньори. Главен комисар Христо Терзийски припомни, че от 2017 г. в ГДНП бе създадено специално звено, такива структури бяха открити в Плевен, Русе и Велико Търново, които да работят именно в това направление.

 

През изминалата година телефонните измами бележат спад с около 17%, а разкриваемостта им - ръст с около 5%, обобщи началникът на отдел „Криминална полиция“ комисар Илко Илиев.

Броят на регистрираните през 2018 г. телефонни измами е 1097,  разкритите са 261, а установените извършители са 203.

 

Сред задържаните за телефонни измами попадат фактически извършители -  т. нар. „въртачи“ и контрольори, (лицата, които контролират и насочват „мулетата“), и „мулета“. Само при операции, проведени от ГДНП през 2018 г., които са общо 31 на брой, са задържани 39 лица, преобладаващата част, от които са „въртачи“ и контрольори от областите Плевен, Русе и В. Търново.

През 2017 г. регистрираните измами са били 1325, разкритите 213, а установените извършители 196

Централна полицейска статистика

Регистрирани телефонни измами

Разкрити

 

Установени извършители

2018 г.

1097

201 (от извършени през текущата година)

145 (за престъпления през текущата година)

60 (от извършени през предходни години)

68 (за престъпления през предходни години)

2017 г.

1325

171 (от извършени през текущата година)

148 (за престъпления през текущата година)

42 (от извършени през предходни години)

48 (за престъпления през предходни години)

 

Най-големият брой телефонни измами през 2018 г. е регистриран на територията на следните териториални структури на МВР: СДВР (340), ОДМВР-Варна (75), ОДМВР-Хасково (63) и ОДМВР-Русе (62).