Вкараха в затвора 39-годишен, хванат с марихуана за близо 58 000 лв. край Плевен

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен, против А.Р.Х., на 39 години от град Т., обл. Перник, обвинен в извършването на четири престъпления, а именно:

1. На 09.10.2018 г., придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в големи размери – наркотичен коноп (марихуана) - 9.592 кг, на обща стойност 57 552 лева – престъпление по чл.354а, ал.2, изр.1, във вр. с ал.1, алт.3 и алт.4, предл.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева;

2. В периода от неустановена дата до 09.10.2018г. придобил и държал високорискови наркотични вещества – наркотичен коноп (марихуана) - 2.400 грама, на стойност 14.40 лева и хашиш - 7.092 грама, на стойност 63.82 лева,  без надлежно разрешително – престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 2 000 до 10 000 лева;

3. В периода от неустановена дата до 09.10.2018г. съставил неистински официален документ – служебна карта на полицейски служител от МВР– с цел да бъде използван – престъпление по чл.308, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години;

4. В периода от неустановена дата от 09.10.2018г., придобил и държал огнестрелно оръжие – самоделно модифициран и преработен боен пистолет система "Макаров и боеприпаси за огнестрелно оръжие – 8 броя бойни патрони, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл.339, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Обвинителният акт по делото е внесен в Окръжен съд Плевен на 11.03.2019 година. Първото разпоредително открито съдебно заседание по делото е насрочено и проведено на 27.03.2019 година. В него е внесено споразумение сключено между Окръжна прокуратура Плевен и подсъдимия А.Р.Х. Окръжен съд Плевен е одобрил това споразумение и с него подсъдимият А.Р.Х. се е признал за виновен в извършване на престъпленията, за които му е повдигнато обвинение. Поради това, му се налагат следните наказания: по първи пункт от обвинението – една година и осем месеца лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим, без да му се налага наказанието  глоба. По втория пункт му е наложено наказание исем месеца лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим, без да му се налага и предвиденото за това престъпление наказание – глоба. По третия пункт от обвинението, наказанието му е шест месеца лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим, а по четвъртия пункт една година и шест месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

На основание чл.23, ал.1 от Наказателния кодекс, на обвиняемия се налага едно общо най-тежко наказание измежду постановените, което да бъде изтърпяно от същия, а именно една година и осем месеца лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим. От определеното за изтърпяване наказание, ще бъде приспаднато времето, в което обвиняемият е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

С настоящото споразумение влиза в сила присъда, постановена от Специализирания наказателен съд, която е била отложена с изпитателен срок в размер на 5 години. Тъй като настоящото дело е за престъпления, извършени в рамките на този неизтекъл изпитателен срок, подсъдимият А.Р.Х. ще трябва да изтърпи и наложеното с предходна присъда за друго престъпление наказание, което е в размер на три години лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим.  

Разноските по делото ще бъдат платени от подсъдимия.

Определението, с което съдът е одобрил сключеното споразумението между Окръжна прокуратура Плевен и подсъдимия А.Р.Х. е окончателно и не подлежи на жалба и протест.