"В@з Буки Веди" на СУ "Иван Вазов" - Плевен бе удостоен с Голямата награда в национален конкурс

След три първи награди в конкурса за журналистика „Григор Попов” от училището получиха заслужено още по-висок приз

Екипът на училищния вестник на СУ "Иван Вазов" - Плевен се завърна преди ден от Разград, където участва в тържествената церемония по награждаване на най-добрите в Седмия национален конкурс за ученическа журналистика на името на Григор Попов – местен журналист. "И отново взехме награди и се уверихме, че списваме най-добрия ученически вестник в страната. Кметът на Община Разград връчи Голямата награда на вестника на СУ ”Иван Вазов” – внушителен плакет с лика на Григор Попов, както и специална грамота за екипа на вестника. Получихме и две индивидуални награди. Камелия Григорова от 11б бе класирана на второ място за интервюто си с Марта Вачкова „Диагнозата на съвременното поколение е самота”, а Анна Стайкова от 11б взе трета награда за коментара си „Ако искате да видите как Дон Кихот умира за парче салам, включете телевизора”, споделят от плевенското училище.

"Конкурсът е ежегоден. Тази година журналистическите материали трябваше да са по темата „Светът под лупа”. Конкуренцията, с която ние се преборихме, включва 280 текста в различни жанрове, изготвени от 164 участници и 39 колектива от 20 области и 30 населени места. Комисията, която оцени и класира материалите, бе в състав Иван Джебаров, Галина Маринова и Димитър Петров. Критериите за оценка включваха умение да се открива и отразява новина, умение за селекция на събитията при създаване на  журналистически текстове, сполучлива употреба на журналистически изразни средства в съответния раздел и жанр и единство между композиционно оформление и съдържание на творбата, свързано със спецификата на избрания жанр.

Нашата внушителна група бе активен участник в тържеството, което се проведе в сградата на филхармонията в Разград. Бяхме посрещнати  и поздравени от домакините със специална програма, включваща музикални и художествени изпълнения. Събитието бе удостоено с присъствието на много местни журналисти и гости. Първи на сцената се качи нашият колектив, за да получи своята висока награда лично от кмета на Разград д-р Валентин Василев.

На следващия ден участвахме в творческа среща на всички наградени – индивидуално и колективно. Споделихме свой опит и научихме много за своите връстници от всички краища на страната. Но най-важното бе, че сложихме началото на нови запознанства и приятелства. Посетихме римското селище „Абритус” и уникалния Интерактивен музей там.

Припомняме, че това е поредната награда за „В@з Буки Веди”. През 2014 година сме лауреати на Седмия национален конкурс за журналистика „Стоян Михайловски”, а три поредни години – 2016, 2017, и 2018-а сме носители на първата награда в конкурса „Григор Попов”. Първият брой на вестника излезе през декември 2010 година.

Целият екип на вестника, заедно с ръководителите – Радинка Иванова и Йончо Йончев, благодарим на ръководството на СУ”Иван Вазов” за подкрепата през всичките тези години, за възможността да творим, да се развиваме и да печелим награди – удовлетворение за нас и гордост за училището ни". споделят още от редакционният екип на вестника.