Българският бизнес получава достъп до нови 650 милиарда евро

Това заяви българският евродепутат Ева Майдел след приемането на Регламента за създаването на новата програма в Брюксел

"С приемането на Регламента по новата суперпрограма Invest EU надградих 5-годишните си усилия в рамките на този мандат в ЕП за осигуряване на повече възможности за българския бизнес. Invest EU е продължение на успешния модел на Плана „Юнкер“ с предлагане на гаранции от европейския бюджет за сфери и проекти с недостатъчно частни инвестиции. Очертаната рамка на програмата предвижда гаранция от поне 38 милиарда евро, с която очакваме да се мобилизират поне 650 милиарда евро за следващите 7 години в сфери като климат, изкуствени интелект, кръгова икономика, социално приобщаване и умения.“

Това заяви българският евродепутат Ева Майдел след приемането на Регламента за създаването на новата програма в Брюксел. Тя работи активно по законодателството, което беше гласувано в Комисията по икономически и парични въпроси.

Рамката на бъдещата програма за инвестиции на ЕС обединява 14 различни програми в една, което ще улесни бизнеса и институциите, спестявайки им време и средства, които досега влагаха в проучване по коя програма да кандидатстват.

"Изпитвам удовлетворение от факта, че в края на моя мандат България е сред отличниците в ЕС по привлечени средства от Плана Юнкер. През последните 3 години привлякохме почти 900 милиона лева по плана Юнкер, а българският бизнес показа изключителен потенциал в боравенето с финансовите инструменти на ЕС. Гордея се и с това, че подпомогнах създаването в България на първото по рода си в Европа консултантско звено в помощ на предприемачите за кандидатстване по финансовите инструменти и програми на ЕС. Само за няколко месеца от съществуването му звеното оказа експертно съдействие на над 300 бизнеса. Добрата алмагама между европейското финансово законодателство и ефективното му прилагане в България доведоха до конкретни резултати и успех за много български предприятия, което в крайна сметка е и смисълът на нашата работа като европейски депутати“, отбеляза още Ева Майдел.