Военни от Белене проведоха занятие по топография и ориентиране с малки скаути

Малките скаути се запознаха с методи за определяне посоките на света без компас

Военнослужещи от 55 инженерен полк проведоха занятие по базова топография и ориентиране с новосформиран отряд от деца и младежи от град Белене към СД „Католически скаути – България”. 
След като бяха посрещнати в района на формированието и се запознаха с мерките за безопасност, децата бяха транспортирани до с. Кулина вода, където кметът на селото Румен Георгиев представи накратко историята на населеното място.
В хода на занятието, което премина в местността „Дългата шума”, намираща се в близост до селото, малките скаути се запознаха с методи за определяне посоките на света без компас, устройство и предназначение на компаса, ориентиране на карта, работа с нея и движение по азимут. 
Ръководителят на занятието - старши лейтенант Димитър Маринов показа нагледно на участниците как да работят с компас и как да определят посоките, ако не разполагат с такъв. 
Впечатлени от видяното в хода на занятието децата зададоха много въпроси и споделиха своите впечатления от наученото, което според тях е изключително полезно и ще им помогне в бъдещите начинания.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен