Френският посланик ще удостои чл.-кор. проф. Горчев с Ордена на Академичните палми

Дипломи днес ще получат общо 125 бакалаври и магистри от четири специалности

За поредна година в навечерието на 7 април - Международен ден на здравето и празник на здравния работник - с тържествена промоция Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще дипломира Випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“. Празникът ще се проведе днес от 11.30 часа в зала „Магнум” на Втора клинична база „Проф. д-р Марин Ганчев". Дипломи ще получат общо 125 бакалаври и магистри от четири специалности на Факултет “Обществено здраве”: 24 бакалаври от специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, випуск 2018; 12 бакалаври от специалност „Опазване и контрол на общественото здраве“, випуск 2018; 25 бакалаври от специалност „Управление на здравните грижи”, випуск 2019; 43-ма магистри от специалност „Управление на здравните грижи“, випуск 2018 и 2019 и 21 магистри от специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“, випуск 2019. Общо 33-ма (26 %) са дипломантите с отличен успех, от името на които на приветствията ще отговори Нели Георгиева Йорданчева, магистър в специалност „Управление на здравните грижи“. Специално приветствие към дипломантите ще поднесе проф. Флориан Стегер, Директор на Института по история, философия и етика на медицината към Университет Улм, Германия, специален гост на шестия пореден Ден на Биоетиката.

Официален гост на тържествената промоция тази година ще бъде Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. На официална церемония в началото на празника той ще удостои чл.-кор. проф. Григор Горчев с френското държавно отличие - степен „Кавалер“ на Ордена на академичните палми. Професор д-р Горчев, Почетен Ректор и Директор на Научноизследователския институт на МУ-Плевен, е удостоен с френското държавно отличие с указ от 14 юли 2018 година на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република. Отличието се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета.    

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.