Курсисти от Единен център за начална подготовка - Плевен положиха военна клетва (Снимки)

След приключване на ритуала полковник Николай Бешев – Началник на гарнизон Плевен приветства курсистите

Днес, 5 април 2019, на строевия плац Единен център за начална подготовка – Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.

Гости на тържеството бяха полковник Игнат Спахийски – заместник директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в Министерство на отбраната, полковник Павлин Велков – началник на щаба на Централно военно окръжие и др. 

След приключване на ритуала полковник Николай Бешев – Началник на гарнизон Плевен приветства курсистите. Той ги поздрави за избора им да преминат през военната подготовка и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.

Полковник Павлин Велков също поднесе поздравления към военнослужещите от името на началника на Централното военно окръжие София.

По време на ритуала за полагане на военна клетва на курсистите, бяха връчени удостоверенията за завършване на курса „Начална военна подготовка” и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната.

Курсът по начална военна подготовка бе организиран и проведен от 11.03. до 05.04.2019 г.,съгласно утвърдена програма. Преминати са основните войскови дисциплини – тактическа подготовка, огнева подготовка, строева поготовка и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити по основните дисциплини.

Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка е интересът към военното дело. Общо 23 души положиха военна клетва. Момчетата и момичетата са с интересни професии – програмисти, стажант в частна кантора и монтажник на видео охранителна система. 

След завършване на курса ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.

Клетвата завърши с преминаване на блоковете в тържествен марш под звуците на Представителния духов оркестъра на Сухопътните войски.