Ралица Добрева остава народен представител, Цецка Цачева не иска да е депутат

Това съобщиха от ЦИК

С Решение № 5148-НС от 6 декември 2018 г. Централната избирателна комисия е обявила Ралица Трилкова Добрева за народен представител в 44-то Народно събрание от листата на политическа партия ГЕРБ, от Петнадесети изборен район – Плевенски, за времето, през което Цецка Цачева Данговска изпълнява функциите на министър на правосъдието на Република България.

С писмо вх. № НС-02-5 от 5 април 2019 г. на ЦИК е получено заверено копие на препис от Решение на Народното събрание за персонални промени в Министерския съвет на Република България, прието на 5 април 2019 г., с което Цецка Цачева Данговска е освободена като министър на правосъдието.

Постъпило е заявление с вх. НС-10-5 от 5април 2019 г. от Цецка Цачева Данговска, с което заявява, че не желае да бъде обявена за народен представител от листата на ПП ГЕРБ от Петнадесети изборен район – Плевенски.

С оглед подаденото заявление от Цецка Цачева Данговска, която е под № 2 от листата на ПП ГЕРБ, и обстоятелството, че следващият от листата на ПП ГЕРБ е Ралица Трилкова Добрева, която е № 5 от листата на ПП ГЕРБ, Централната избирателна комисия приема, че тя следва да замести овакантения постоянен мандат на Ивайло Ангелов Московски. Тъй като Ралица Трилкова Добрева вече е обявена за народен представител за времето, през което Цецка Цачева Данговска изпълнява функциите на министър на правосъдието на Република България, следва да се измени само основанието, на което е обявена за избрана за народен представител, а именно чл. 302, ал. 1 от Изборния кодекс.

Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1, чл. 302, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия обявявява Ралица Трилкова Добрева за народен представител в 44-то Народно събрание от листата на политическа партия ГЕРБ, от Петнадесети изборен район – Плевенски.