Международен научен форум откриват в Долна Митрополия

На форума ще бъдат представени над 70 научни доклада в девет основни направления

На 11 април в град Долна Митрополия се открива традиционния международен научен форум, чийто домакин е факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Съорганизатори на международната научна конференция са факултета „Системи за авиационна сигурност“ на Военновъздушната академия „Хенри Конда: в Брашов, Република Румъния, факултета „Национална сигурност“ на Университета по военни науки във Варшава, Република Полша, Съюза на учените в България – клон Плевен и Регионалния академичен център на Българската академия на науките - Плевен. 

На форума ще бъдат представени над 70 научни доклада в девет основни направления: Авиационна и космическа техника; Военни науки, навигация и въоръжение; Електроника и радиотехника; Електротехника, автоматика, информационни технологии и компютърни системи; Природо - математически науки; Социални, хуманитарни науки и филологии; Медицина; Приложни науки в интерес на отбраната и Съвременни тенденции в авиационния летателен тренинг. Част от конференцията е международен семинар на тема „Практически измерения на английски език за специфични и академични цели“ на който ще бъдат представени 20 доклада и презентации.

Обръщение към участниците ще на прави Началника на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал д-р Пламен Богданов.

Ще бъдат изнесени два основни пленарни доклада. Доцент д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация на Република България, ще представи доклад на тема: “Дискриминация на уязвимите групи в Република България“, а полковник доцент д-р Мануш Христов от Факултет „Авиационен“ ще представи доклад на тема: „Развитие на системата за военно образование и обучение във въздушните войски и военновъздушните сили на България“. В рамките на пленарната сесия ще бъде направена презентация на колектив на ЕПУ на тема: „Теле-управляемия сервизен робот повишаващ качеството на живот на възрастните хора и тези с ограничени възможности - Робко 18“ и „Холономен робот с меканум колела“.

Госпожа Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия, ще връчи ежегодната Академичната награда „Дванадесети април“ на община Долна Митрополия на курсант старшина Христо Стойчев Владев.

Официални плакети за приноса в развитие на институционалните връзки между Комисията за защита от дискриминация и другите публични институции ще бъдат връчени на полковник професор д-р инж. Марин Маринов, декан на факултет „Авиационен“ и полковник доцент д-р инж. Живо Петров, заместник декан на факултета.