След Великден правят първи копки за участъкa от AM "Хемус" между Ловеч - Плевен и "Боаза"

Зам.-министър Нанков уточни, че участъкът Ловеч – Плевен е тежък

За магистрала "Хемус" сме готови с две първи копки да стартираме в участъка между Ловеч – Плевен и пътен възел “Боаза”, т.е. пътният възел към Тетевен. Готови сме, сигурно ще ги направим след Великден. Предстои с премиера да се уточни кога. Това заяви при посещението си във Варна зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, предаде Радио „Фокус“ – Варна. По думите му ще започне работа по около 5, до 6 километра.

"Частично ще се вадят строителните разрешения, защото темата с отчуждаванията е една от тежките в строителния процес. Но пък не можем да си позволим да нарушим гражданския интерес. Промени в нормативната база ще спестят минимум година в процедури по отношение на отчуждителните процедури за национални обекти, каквато е магистрала “Хемус”", каза още зам.-министър Нанков.

Той припомни, че миналата година е осигурено финансиране за целия участък от магистралата от 136 километра – от Велико Търново. Стойността е 1.35 млрд. лева с ДДС, като в сумата е включено и проектирането на участъка от Ловеч - Плевен до Велико Търново. Средствата ще бъдат инвестирани само и единствено в строителството на автомагистралата. Очаква се отсечката от Ловеч до Плевен да приключи до средата на 2021 година. До 2022 година трябва да е готов и участъкът до Велико Търново.

Зам.-министър Нанков уточни, че участъкът Ловеч – Плевен е тежък. "Там имаме и няколко премоствания, три тунелни съоръжения. Ако трябва да сме честни при средна цена на километър в Сърбия от около 5 млн. евро, а в Македония от около 4.5 млн. лв., у нас досега сме строили магистрали на 3 млн. лева и сме се хвалили. Това е безумно, според мен за най-ниската цена на километър на автомагистрала в България. И после се пита защо качеството е подобно. Така че не трябва да се хвалим с най-ниска цена, а с качество и устойчивост на магистралите и максимално бързото им процедиране във времето”, коментира още Николай Нанков. 

Той допълни, че предсрочно с около осем месеца по-рано ще е готово изпълнението на участъка от девет километра от магистралата от Ябланица до пътен възел “Боаза”. Според него забавяне има в отчуждавания на имоти в района “Белокопитово” – Буховци. Досега са отчуждени гирени от 2. км., но до края на месеца ще приключат процедурите, за да може през май да има пълна мобилизация на строителните фирми.