Емоционална юбилейна олимпиада по български език се проведе в Молдова

Асоциация "Докосни дъгата" беше един от основните участници в тридневните мероприятия

Юбилейна 30-а републиканска олимпиада по български език се проведе в столицата на Молдова през почивните дни.

Асоциация "Докосни дъгата" беше един от основните участници в тридневните мероприятия по отбелязване на знаковата годишнина за българския език. 

В състезанието взеха участие 60 ученици от български произход (9-12 клас), представящи Тараклийски, Кантемирски и Леовски район, Гагаузия и Приднестровието. Над 150 ученици, българисти, учители и  жури получиха „Помагало по родолюбие” създадено от Фондация „Българска гордост” и Асоциация „Докосни дъгата” за българите в Молдова.  Юбилейна чанта и материали бяха подарени на всички участници.

Олимпиадата се проведе в два тура - устен и писмен, като събраните точки определиха победителите. /по-долу ще бъдат изброени всички, за да уважим труда на всяко едно дете.

Организаторите - началникът на управление в молдовското Министерство на просветата Надежда Димитрова, председателят на комисията по оценяване д-р доц. Елена Рацеева, делегираният представител на българското Министерство на образованието в Тараклийски район Мария Делибалтова, отбелязаха голямата подкрепа на посолството на България в Кишинев и лично на съветника по въпросите на културата, образованието и печата Георги Йовков.

За церемонията по награждаването дойдоха представители на Министерството на образованието на България – г-жа Кети Генчева, Георги Йовков – съветник по въпросите на образованието, културата и печата към Посолството на Република  България, Ангел Маринков – консул в Посолството на Република България в Молдова  – гр. Тараклия, председателя на УС на Асоциацията "Докосни дъгата" Денислава Ангелова, Атанасия Стоянова – експерт –консултант на върховния комисар за националните малцинства в ОБСЕ, председателя на научното дружество на българистите – проф. Д-р Николай Червенков, председател на българското дружество „Възраждане”  доц. Д-р Иван Забунов, който е и народен представител в парламента на Република Молдова , магистър по българска фиология г-жа Маргарита Янакиева, Началника на образованието, младежта и спорта г-жа Евгения Манданжи, Председателя на Фондация „Български дух” – Олег Косих.

За най-добрите в познанията по български език ученици, председателят на Научното дружество на българистите в Молдова проф. Николай Червенков за 23-ти пореден път връчи парична награда, учредена лично от него.

Г-жа Маргарита Янакиева връчи специалната награда на Асоциация „Докосни дъгата”  за „отлична писмена култура” на Инна Кара  от 12клас  от ТЛ „М.Губогло гр. Чадър Лунга.

Емоционален и цветно български концерт предхождаше награждаването. Стихове, песни и танци на български език  запазени и предавани поколения наред умиляваха близо два часа и половина всички гости на тържеството.

Наградени: 

9. клас
1 място – Наталия Златовчена от гимназия «М. Танасогло»с. Кирсово 
2 място – Анастасия Маркова от гимназия «Иван Инзов» гр. Тараклия
3 място – Галина Кара от гимназия гр. Твардица
4 място – Елена Тузлукова от ТЛ „Т.Михай”, с. Чеболакчия 
10. клас
1 място – Татяна Чебанова от ТЛ „Иван Вазов”, гр. Тараклия 
2 място – Татяна Маринова от ТЛ „Христо Ботев”, с. Валя Пержей 
3 място – Арина Димова от ТЛ „Иван Вазов”, гр. Тараклия
4 място – Ела Разградская от ТЛ „М. Тузлов”, с. Кирсово
11. клас
1 място – Михай Пейков от ТЛ „М. Губогло” гр. Чадър-Лунга 
2 място – Ирина Сиркели от ТЛ „М. Тузлов”, с. Кирсово 
3 място – Татяна Таласимова от  ТЛ „Иван Вазов”, гр. Тараклия
4 място – Анна Чих от ТЛ „М. Губогло”, гр. Чадър-Лунга
12. клас
1 място – Олга Петрова от ТЛ „Христо Ботев”, с. Валя Пержей 
2 място – Лилия Бойкова от  ТЛ „М.Тузлов”, с. Кирсово
3 място – Вирсавия Николенко от ТЛ „Т.Михай”, с. Чеболакчия
4 място – Марианна Христева от ТЛ гр. Твардица