4,5 млн. лв. ще струва издръжката на ВВВУ "Георги Бенковски", отваря от 2020 г.

Мисия

17-04-2019, 17:36

Снимка:

Факултет „Авиационен“

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Военното училище в Долна Митрополия си върна статута, ще обучава всички летци

Комисията по отбрана даде зелена светлина на възстановяването на статута на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, предаде Канал 3.

Само преди дни премиерът и военният министър Красимир Каракачанов бяха на посещение в закритото училище, което бе преобразувано в авиационен факултет под шапката на Националния военен университет "Васил Левски". Тогава Бойко Борисов обеща военно-въздушното училище отново да бъде разкрито до празника на армията - 6 май, Гергьовден.

Очаква се проектът за преобразуването на факултета в самостоятелно висше военновъздушно училище да влезе в дневния ред на парламента за утре. То трябва да заработи от 2020 г. и издръжката му ще струва по 4,5 млн. лв. на година. В него, както и преди да бъде закрито, ще се обучават не само военни пилоти, но и летци за гражданската авиация, както и други специализирани кадри.

"Според мен Военновъздушното училище не трябваше да се закрива изобщо, това е много груба грешка, защото летецът трябва да израства при летци, морякът - при моряци", коментира по време на дебатите вицеадмирал Пламен Манушев.

Той съжали, че след закриването на училището през 2002 г. тази бизнес ниша се е запълнила вече и вече частни школи обучават и пилоти, и стюардеси.

"И ако не беше закрито висшето военно училище "Георги Бенковски" сега щеше да обучава сигурно и стюардеси, и всичко, което хвърчи, както морското училище обучава всичко, което плава", заключи Манушев.