До 2021 година АМ "Хемус" до Плевен и околовръстния път на града трябва да бъдат готови

Това заяви Николай Нанков в Плевен

"2021 година АМ Хемус до Плевен ще бъде факт. На 80% сме готови с физическото изпълнение на участъка от АМ „Хемус” – от Ябланица до пътен възел „Боаза”, до разклона за Тетевен. Ангажиментът, който сме поели, е 7-8 месеца предсрочно да сме готови и да го въведем в експлоатация. Другата седмица стартиране със строителството на останалите 56 километра поетапно, знаете там имаме готови технически проекти имаме готови и вече отчуждени терени.”, каза днес в Плевен заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той взе участие в гражданския диалог по въпросите на регионалното развитие “Европа в нашия дом”.

"Трябва в срок 2021 година, колкото и оптимистично да звучи, да имаме околовръстно на Плевен, за да можем да избегнем бъдеща тапа от над 2000 товарни автомобила в центъра на града. Да задръстим града с 2000 тира на денонощие, не бихме си го позволили. Хубаво е че имаме изготвено понастоящем предпроектно проучване. Това обсъждахме с областиня управител Мирослав Петров и народните представители Владислав Николов и Ралица Добрева преди малко. До 40 дена изготвяме заданието и възлагаме 2 процедури – подробния устройствен парцерален план, съответно за трасетата, и ,разбира се, разширения идеен проект, за да изберем, след като бъде подложен на обществено обсъждане, кой вариант да изберем за околовръстно на Плевен. Разширеният идеен проект ще даде остойностяване и най-ефективният и опитмален вариант”, каза заместник-министър Николай Нанков. Той определи „Хемус” като най-големия успех за 2018 година на премиера Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов, който „осигури финансирането на АМ Хемус до Велико Търново”.

Форумът, който се проведе днес в зала „Плевен” на областна администрация събра народни представители от ГЕРБ – Владислав Николов и Ралица Добрева, областния управител Мирослав Петров, представители на местната власт в област Плевен, председателят на общинската структура на ГЕРБ – Плевен Петя Василева, представители на сектор строителство, пътна и ВиК инфраструктура, на бизнеса, спортната общественост и граждани.

В изказването си при откриване на форума народният представител Владислав Николов отбеляза, че чрез гражданските диалози, които ГЕРБ организира в цялата страна по въпросите на регионалното развитие и образованието, се дава възможност систематизирано да бъде показан на обществото обема работа, която е свършило правителството, ръководено от премиера Борисов в цялата страна и в нашия регион. „Очаквано, заместник-министър Нанков, към Вас са отправени огромните очаквания на Северозапада, останал до скоро в страни от темповете на ускорено развитие на Южна България. С изграждането на АМ „Хемус”, безспорно, ще се открият нови перспективи за региона и в това са инвестирани надеждите на хората”, каза Николов.

"Интересът към темата за регионалното развитие е наистина голям и най-важното в случая, че проблемите и въпросите, които ще бъдат поставени, ще намерят своя пряк адресат в лицето на заместник-министър Нанков. Този непосредствен диалог, наред с актуалната информация, която днес ще получим в рамките на форума, са гаранция за резултатността на гражданския диалог „Европа в нашия дом”, каза областният управител Мирослав Петров.

По време на гражданския диалог заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отговори на конкретни въпроси, поставени от присъстващите в залата, касаещи пътната инфраструктура в област Плевен, ТОЛ системата, електронните винетки, ВиК инфраструктурата и др.

"Пътищата в Плевенска област не са в това състояние от 5 или 10 години. Говорим за пътища, които се са пипани поне 40-50 години.”, каза Нанков. „Знаете каква политика стартирахме преди 2 години с толтаксите. Колкото и да са критикувани, те ще влязат в сила следващата година и благодарение на тях ще имаме повече средства за ремонт на второкласни и третокласни пътища.”, каза Нанков. „Някои от ремонтите, които ще правим тази година по третокласни пътища задължително Кнежа –Селановци-Оряхово, задължително Сомовит, където хората с право протестират. Но ако използваме жаргона на политиканстването щяхме да си прехвърляме топката. Ние най-доброто – търсим трайно и устойчиво решение. Именно по линия на толтаксите, по-добра поддържка, повече ресурс, по-ефективното му разходване и не по 1000 километра на годишна база, а по 2500 -3000 километра рехабилитация на пътища.”, обобщи заместник-министър Николай Нанков.

Общата стойност на осигурените средства в област Плевен /от средата 2017 до момента/ възлиза на 27 млн. лв. от които 11 млн. лв. са средства от националния бюджет, като това включва изграждане и ремонти на пътища с дължина 22 километра; 16 млн. лв. са европейски средства, като се рехабилитират пътища с дължина 21 километра, стана ясно по време на форума. „Със средства от ОП „Региони в растеж“ на територията на област Плевен са сключени общо 24 договора на стойност 82 млн. лв.