Висшето военновъздушно училище ще бъде открито от 1 януари 2020 г.

Даваме възможност на всички млади българи, които искат да станат летци във военната или в гражданската авиация, каза Каракачанов

Пред журналисти министърът на отбраната благодари на Народното събрание за приемането на решение за откриването на Висше военновъздушно училище в гр. Долна Митрополия.

"Поне десет години авиационната общественост на България прави опити да убеди политиците, че трябва да се възстанови военновъздушното училище. По този начин ще се даде възможност на всички млади българи, които искат да станат летци във военната или в гражданската авиация, да имат къде да получат това образование“, каза той. Министър Каракачанов поясни, че Висшето военновъздушно училище ще бъде открито от 1 януари 2020 г. Националният военен университет „Васил Левски“ остава с двата факултета – в гр. Велико Търново и в гр. Шумен, като факултетът в Шумен няма да бъде трансформиран или местен.

В отговор на въпрос за предоставянето на освободените войскови имоти на общини в страната министър Каракачанов разясни, че такава стъпка се предприема едва след като имотът е обявен на търг за продажба и към него няма инвеститорски интерес. "Аз не обичам да давам военни имоти особено там, където можем да изградим нещо полезно за армията, това е приоритетно“, беше категоричен министър Каракачанов. Той припомни, че част от бившето сержантско училище в гр. Велико Търново е прехвърлена на общината безвъзмездно, но тъй като в града има остра необходимост от жилища за военнослужещи, за останалата част от имота може да бъде развита дейност, чрез която те да бъдат осигурени.