Отменят общинската наредба, регламентираща дейността на религиозните общности на местно ниво

Предложението бе първа точка в дневния ред на заседанието

Общински съвет - Плевен, прие наредба за отмяна на Наредба №13 за регламентиране дейността на религиозните общности на територията на Община Плевен. Предложението бе първа точка в дневния ред на заседанието. След дебат то получи подкрепата на 27 от общинските съветници, 2 гласуваха „против“,  5 „въздържал се“.

Относно Наредба №13 до председателя на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев е постъпил сигнал от адвокат Юлиан Дацев от Софийска адвокатска колегия, с който той сезира с искане за отмяна. За сигнала е информиран кметът на Общината Георг Спартански, разпореден е и преглед на съдебната практика по въпроса. Днес тя бе цитирана в залата. Установено е, че по протести на прокурори или обжалване от страна на религиозни институции, са отменени наредби на общинските съвети, поради липса на материална компетентност за издаването им. Т.е с тях са регламентирани обществени отношения, които са уредени в нормативни актове от по-висока степен и в този смисъл не е необходима допълнителна регламентация. С решение от февруари 2018 г. на Върховния административен съд е оставено в сила решение на Административен съд - Кюстендил, с което е прогласена нищожността на Наредба за дейността на религиозните общности на територията на община Кюстендил. В мотивите на съда подробно са изложени и аргументите относно липсата на материална компетентност на Общинския съвет да регламентира отношенията, касаещи правото на вероизповедание. Тези отношения са уредени изцяло със Закона за вероизповеданията. Освен това в ЗМСМА е определен кръга от въпроси от местно значение, решаването на които законът е поставил в компетентност на общинските съвети. Въпросите, касаещи правото на вероизповедание и свързаните с това дейности е извън този кръг. Също така в Закона за вероизповеданията е въведено правомощие на кмета на общината да регистрира местните поделения на регистрираните в Софийски градски съд религиозни общности и да води съответен регистър на местните вероизповедания. В същия закон е предвидено държавната политика в областта на правото на вероизповедание да се осъществява от Министерски съвет. Т.е. недопустимо е общинските съвети да провеждат своя собствена политика в тази област, респективно да урегулират тези отношения с наредба на местно ниво.

Наредбата за отмяна на Наредба №13 на Общински съвет - Плевен, за регламентиране дейността на религиозните общности на територията на общината влиза в сила след публикуването й на интернет страницата на местния парламент.