Велика Събота е!

Животът

27-04-2019, 06:16

Снимка:

prazniciobichai.blogspot.com

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

В очакване сме на Благодатния огън!

Днес е Велика Събота- последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

След като на Разпети петък Исус Христос бил разпнат като престъпник и разбойник на Голгота, на Велика събота Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста. Те го обвили в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина.

Първосвещениците и фарисеите били дочули, че приживе Христос предрекъл възкресението си. Макар да не вярвали на предсказанието, те за всеки случай поискали от Пилат Понтийски стража, която да пази гроба на Спасителя.

На Велика събота завършва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината, която е наситена с много тъга и покъртителни изживявания и в която Христовите страдания са прелюдия към вечния живот.

Тази вечер в църквите се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ тя се обикаля три пъти за здраве и свещеникът обявява Възкресението на Исус Христос с думите "Христос Воскресе! ", а хората отвръщат с "Воистина Воскресе! ".

Свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи християни палят своите и ги отнасят в домовете си. С горящата свещ се обикалят всички стаи с молитва Господ да благослави дома и неговите обитатели. Благодатният огън ще бъде донесен от Йерусалим от Ловчанския митрополит Гавриил.

Велика събота е ден за посещение на гробищата и отдаване на почит към починалите. Жените преливат и прекадяват. Раздават се хляб  за душите на мъртвите и боядисани яйца.

Днес е последният ден, в който те трябва да бъдат боядисани.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен