НСИ: Бедните в България намаляват

Хората под прага на бедност са 22% от населението

Със 100 000 души са намалели българите, които живеят под прага на беднастта през 2018 година, в сравнение с предходната, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Хората под прага на бедност, който за 2018 г. е 351,11 лева, са 22% от населението, като процентно намаляването им спрямо 2017 е 1,4 пункта.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността. Бедните намаляват, но под линията на бедността все още са над милион и половина българи. Най-много са в областите Монтана и Велико Търново, най-малък относителният дял на бедните е в Перник, Кюстендил, Разград и Русе.

През 2018 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Монтана - съответно 239 и 240 лв., а най-високата - в област София (столица) (513 лв.), следвана от областите Стара Загора (403 лв.) и Варна (383 лeвa).

Най-много бедни има сред пенсионерите – живеещи сами, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Като цяло в риск от бедност обаче са около 2,3 млн. души.

Малко над 40% е дялът на децата, които търпят лишения, сочат данните на института. В бедност живее всяко седмо дете, чиито родители са с начално или без образование. 15 пъти по-малко са децата в риск от бедност с родители с висше образование.