От 1 юни ще бъдат променени цените на някои клинични пътеки

Механизмите, по които болниците ще получат допълнителни средства през втората половина на годината, както и необходимите мерки за подобряване финансирането на здравеопазването и достойно оценяване труда на медицинския персонал, бяха обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов. В нея участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представителят на Сдружението на областните болници проф. д-р Тодор Черкезов, председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, както и директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов. Участниците в срещата при премиера бяха единодушни, че една от ключовите мерки, договорени, е увеличението на клиничните пътеки, с приоритет върху детското и майчино здравеопазване.

Три са механизмите, по които ще бъдат подпомогнати лечебните заведения и ще бъде постигната по-справедлива оценка на труда на медицинските специалисти. Първият е Наредба № 3, която финансира лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия ще бъдат подпомогнати лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ. Вторият механизъм ще бъде чрез финансиране по линия на НЗОК, свързан с промяна на клинични пътеки, цените на някои от които не са изменяни от години. Предвиденият за това ресурс е в размер на 50 млн. лв. от НЗОК. Министър Кирил Ананиев коментира, че това е наложително, тъй като трудът на медицинския персонал, изпълняващ тези клинични пътеки, не е оценен справедливо. Затова съвместно с БЛС започва работа по преценка на клиничните пътеки, които да бъдат увеличени, като акцент ще бъде поставен върху разходите за персонал.

Третият механизъм ще е подготвената от Министерството на здравеопазването Методика за формиране на разходите за персонал и определяне на индивидуалните работни заплати. Министър Ананиев посочи, че документът е съгласуван с БЛС и с асоциациите на лечебните заведения и изрази надежда работата по методиката да приключи и по-рано от обещаната дата 15 май. Целта на методиката е справедливо, обективно, прозрачно и недискриминационно разпределение на разходите за персонал. Министър Ананиев заяви, че самото разпределение на средствата ще се извършва на база вътрешни правила във всяко лечебно заведение при спазване на указанията в методиката. „Целта е да се остойности по достойнство трудът на хората навсякъде“, допълни здравният министър. От 1 юни ще бъдат променени съответните клинични пътеки и ще бъде получено финансирането по Наредба № 3. Министър Ананиев очаква увеличенията на заплатите на медицинските специалисти да бъдат получени с юнските и юлските възнаграждения.