Каракачанов: Трябва да обърнем още внимание на социалния пакет за военните

2 години увеличавахме заплатите на военнослужещите, надявам се, че и 2020 г. отново ще вдигнем заплатите. посочи той

Недокомплектът в армията е 5000 човека. А миналата година завършихме за първи път с положителна тенденция – около 160 човека повече са назначените, от тези, които са напуснали. Това коментира в ефира на NOVA вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

"Трябва да обърнем още повече внимание на социалния пакет. 2 години увеличавахме заплатите на военнослужещите, надявам се, че и 2020 г. отново ще вдигнем заплатите. Обществото и бюджетът дължат още”, заяви Каракачанов.

По отношение на закупуването на нови бойни самолети за авиацията ни, военният министър припомни, че във вторник заминава делегация за Вашингтон.

"Не се притеснявам по отношение на сроковете. Имам уверението на „Локхийд Мартин”, че в рамките на 3 години след подписването на договорите, ще получим самолетите”, коментира министърът.

"Двата подводни камъка са следните. Първо е сумата. Парламентът ни гласува доверие да излезем извън рамката, но не можем да излезем безкрайно. България има определен ресурс, не може да го надскочи. Второ са вноските на плащането. Ако бъдат поставени непреодолими условия, правителството ще реши дали да тръгне към сключването на тези договори. Ако искат цена, непосилна за нашата страна, и искат плащане накуп, това са тежки условия, не са изгодни”, заяви Каракачанов.

Попитан как вижда армията следващите 5-6 години, Каракачанов обясни: "Виждам я с нова ескадрила бомбардировачи, два нови патрулни кораба в Черно море, със 160 бронирани машини, отремонтирана съществуваща техника. И най-вече да видя заплатите на военнослужещите, достойни на други професии. Да сме стопили недекомлпектът да сме го стопили на ¾”, заяви Каракачанов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен