Кметът на Българене след градушката: Абсолютно всичко е унищожено

Землището ни, което е 25 000 дка е унищожено, каза Симеонка Мусакова

Гергьовденски бури удариха страната през последните 24 часа. Градушка колкото орех падна в Българене, Плевенско и нанесе тежки щети по къщите, унищожена е слескостопанската продукция, предаде Нова тв.

"Нашата кооперация обработва около 3 000 декара. Половината от тях са унищожени на 100%. Основните култури  са пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. Възможно е царевицата и слънчогледът да се възстановят, но пшеницата и ечемика – не. Загубите са огромни”, каза председателят на земеделската кооперация Момчил Караджов.

По думите му застраховка има, но тя ще покрие само част от щетите. „Сигнализирал съм вчера и общинската служба в град Левски, надявам се и те да помогнат”, коментира още той.

„При мен 90% от посевите са унищожени, включително и слънчоглед и царевица. Трябва да ги пресявам. Ще успея, ако намеря семена”, коментира един от земеделските производители и арендатори - Момчил Минчев.

Той няма застраховка на културите.”По-миналата година ги застраховах, случаят беше същият - наводниха се декарите, и накрая получих само 7 лв. обезщетение. Няма никакъв смисъл, при положение ,че плащам 65лв. рента и съм платил предварително. Ако Фонд "Земеделие" не се намеси не виждам как ще се справя”, каза още Минчев.

"Абсолютно всичко в цялото село е унищожено. Землището ни, което е 25 000 дка е унищожено. Тепърва предстои да подадем жалби, тъй като вчера беше празничен ден. От днес ще търсим съдействие от съответните органи”, коментира кметът на с. Българене Симеонка Мусакова.