Министър Порожанов и екипът му лично огледаха поразените от градушката площи и дворове в Българене

Заедно с областния управител Мирослав Петров се срещнаха с пострадалите земеделски производители

"На земеделските стопани на полето, така да ги наречем, правим оценка на база на оценките за пропадналите площи и по най-бързия начин ще организираме изплащането на до 80% от разходите, направени към момента на бедствието. Щетите, понесени от дребните стопани от типа „заден двор” ще бъдат покрити със средства по Деминимис.”. В това увери министърът на земеделието и храните Румен Порожанов на среща с пострадалите земеделски производители в Българене. "Няма да ви караме да ни представяте счетоводни разходи и т.н. Ще се работи по технологична карта, която е достатъчно подробно е разписана, за да нямате никакви притеснения от гледна точка на оценката”, успокои хората министър Порожанов.

Пред него те поставиха проблема за закупуването на семена, с които отново да бъдат засети унищожените площи. Министърът се ангажира да направи контакт с фирмите, доставчици на посадъчен материал, институти, производители на семена, които да доставят семената и в последствие, след като се получи помощта, те да бъдат разплатени.

На срещата Порожанов коментира и темата за защитата от градушки като отбеляза, че в момента с такава се подсигуряват 1/3 от земеделските територии. „Самолетният способ е много по-ефективен и евтин. Градоносните облаци се третират директно. Закона сме го вкарали, минал е на първо четене. Веднага започнаха коментари, че трябва да се доплаща от един или от друг, но в крайна сметка това са солидарни процеси. Всеки очаква, че на него няма да му се случи в един момент може да бъде засегнат доста сериозно.”, каза още министър Порожанов. Той подчерта, че това са най-активните месеци. Миналата година бележи пик в количеството изстреляни ракети  - 14 000, каза още министърът на земеделието и храните.

На срещата в Българене присъстваха още заместник-министърът на МЗХ Атанас Добрев, областният управител Мирослав Петров, Николай Маринов – директор на „Земеделие и регионална политика”, директорът на Областна служба земеделие – Нора Стоева, Цветомир Генчев –директор на областната дирекция при Държавен фонд земеделие, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен

Министърът и екипът му лично огледаха поразените от градушката площи и дворове в Българене. По късно Порожанов предвижда да посети и Долна Митрополия и да се срещне с местния ветеринарен лекар във връзка с погиналите пчелни семейства. „Имаме констатирано пръскане на земеделски производител, без да е спазен уведомителния режим”, коментира министър Порожанов. Той изрази предположение, че пробите ще се окажат положителни и допълни, че ще бъдат установени унищожените от този процес пчелни семейства, а ощетените  пчелари ще бъдат компенсирани със средства по Деминимис.