Дават ни право на неизбежна отбрана при незаконно нахлуване в дома ни

Новините

08-05-2019, 15:27

Снимка:

НС

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Жертвите ще могат да се защитават без да им бъде търсена наказателна отговорност

Няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, както и когато е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем. Такива промени, които са записани в в Наказателния кодекс (НК), бяха приети днес единодушно от Народното събрание, предаде tribune.bg. Измененията, чиято цел е да направят противодействието на битовата престъпност по-ефективно, бяха приети на първо четене.

Промените са внесени от "Обединени патриоти" на 18 април миналата година. Те ще дадат възможност на честните и почтени хора да защитят имота си, коментира в пленарна зала Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“. Досега съставът на неизбежната отбрана важеше само за собственици, в чиито жилища се влиза с насилие и взлом, обясни той.

„Защитаваме бабата с оръжието, ама не точно. Сложен е дебатът и да преценим“, напомни депутатът от ГЕРБ Мануил Манев. Той постави под въпрос промяната при половин пълна зала. На това Веселинов отговори с призива „дайте шанс този дебат да се случи“.

Още по-категорична, обаче бе позицията на Валери Симеонов от НФСБ.

„Не съм съгласен, че разчитате на подкрепа и широк политически дебат от представителите на БСП. В действията им досега не видях идея. В този състав, в това НС, това БСП няма нищо общо с групата на социалистите в 43-то НС, те не са израсли на това ниво да поемат политическа отговорност. Отсега мога да предположа действията на президента – ще го отхвърли и какво от това. Нека да обсъдим този закон разумно“, подчерта Симеонов.

„Въпросът непрекъснато се стоварва върху българските граждани, трябва да бъдат привлечени прокурори, хора от съдилищата. Чака ни огромна работа. 22 години са минали от последното изменение“, напомни Павел Шопов.

„Време е политиците да застанат зад хората, за да може всеки българин да защити собствеността си. Не може хора от определени общности да влизат в дворовете, да крадат, да изнасилват и да убиват, и ние да си затваряме очите. Точно те трябва да знаят, че не могат да откраднат и един буркан, че ще лежат в затвора, ако откраднат един буркан. Не бива да оставяме тези проблеми“, изтъкна Юлиян Ангелов от ВМРО.

Очаква се между двете четения да има прецизиране или отмяна на текстове.