Невяна Владинова представя България на Европейското в Баку

Състезанието при жените за отборната надпревара е и квалификация за европейското първенство през 2020 г. в Киев

България ще участва с три състезателки при жените и с ансамбъл девойки на европейското първенство по художествена гимнастика от 16 до 19 май в Баку (Азербадйжан). При жените Боряна Калейн ще играе на обръч, топка и лента, Катрин Тасева - на топка, бухалки и лента и Невяна Владинова на обръч и бухалки. Индивидуално жени участват 33 отбора разделени в 3 потока. България в поток А с номер 7, предаде БНР.

Ансамбъл девойки е в състав Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева и Моника Заркова. Те играят две съчетания - с пет обръча и пет ленти. Ансамбли девойки са 22 тима, а България с номер 12. Съдия при индивидуалното ще бъде Филипа Филипова, а при ансамблите - Християна Тодорова.

По регламент жени индивидуално играят осем съчетания, а шестте най-високи оценки от тях, плюс двете изигравания на ансамбъл девойки, се събират и се получава отборното класиране по държави. Оценките при жените са и квалификация за финалите на отделните уреди. Няма индивидуален многобой, а само отборно класиране и финали.

Освен това състезанието при жените за отборната надпревара е и квалификация за европейското първенство през 2020 г. в Киев. Взимат се най-силните три оценки на всяка състезателка и първите 24 гимнастички печелят квота за европейското (квотата не е поименна, а е на държавата).