В Плевен започва Национален студентски фестивал на медицинските университети

Фестивалът се провежда под патронажа на клета на Община Плевен г-н Георг Спартански

В годината на 45-годишния си юбилей Медицински университет- Плевен е домакин на Третия Национален Студентски Фестивал на медицинските университети в страната. Град Плевен и Читалище „Съгласие 1869“ ще се превърнат в международна сцена на студентското художествено творчество на 10 и 11 май 2019 г. Фестивалът се провежда под патронажа на клета на Община Плевен г-н Георг Спартански и е част от програмата, посветена на Празника на Плевен.

Националният студентски форум ще привлече в град Плевен над 150 представители на академичната и студентската общности от всички медицинските висши училища в цялата страна. Най-многобройни са студентите-участници от медицинските висши училища във Варна и Плевен – по 31 български и чуждестранни изпълнители и танцьори, следвани по брой от 27 участници от Медицинския факултет към Тракийски университет – Стара Загора и 26 от Медицински университет – Пловдив, като 21 студенти ще представят Медицински университет – София. Висшето училище в Плевен ще изненада своите гости с тържествените изпълнения на Университетски хор от студенти и преподаватели, с които ще се открие фестивала под диригентството на г-жа Ваня Делийска, заслужил гражданин на Плевен. Хорът ще вземе участие в официалната част на художествения форум, посветена на 11 май, денят, в който Българската православна църква почита делото на Светите братя Кирил и Методий. 

Студентският фестивал ще се проведе в периода 10-11 май 2019 г. под мотото „Духовност и творчество“, като ще стартира на 10 май на площад „Възраждане“ с празнично дефиле на участниците по университети. На 10 май вечерта от 22.00 ч МУ-Плевен ще поднесе специална изненада за участниците във фестивала и гостите на града - уникално светлинно шоу и заря на Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ 1907.

На 11 май от 10.00 ч стартира основната програма на художествения форум, който ще се проведе в две части, всяка от които съдържа 12 изпълнения – танцови, хорови и солови. Сред чуждестранните хорови участия се открояват Госпъл хор, Непалски състав и Боливуд група. Фестивалът ще закрие популярният хип хоп изпълнител Атанас Колев, полуфиналист в X Factor, който е студент по медицина във Варна. 
Входът на фестивала в Читалище „Съгласие 1869“ е свободен за всички желаещи да се потопят в уникалната атмосфера на международния празник на студентското художествено творчество.