В УМБАЛ - Плевен се проведе 10-ият юбилеен научно-практически форум за специалисти по здравни грижи

Форумът бе посветен на Международния ден на сестринството

12 май - това е рождената дата на първата светска медицинска сестра Флоранс Найтингейл - майката на сестринството,  основала модерното сестринство съобразено с медицинската наука. Грижите за човека – болен или здрав се полагат от медицински сестри и акушерки, но и от рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, фелдшери обединени под названието специалисти по здравни грижи. Международния ден на сестринството е празник на всички, които са избрали тежката, но хуманна професия и са превърнали своето ежедневие в борба за живот и в името на живота.

По повод десетия научно-практически форум в Акушеро-гинекологичен комплекс на 8 и 9 май организираните срещи на тема "Открито за здравеопазването" бяха посетени от бъдещи майки, студенти и бременни жени.

Кулминацията на празника беше на 10 май, на който бяха представени нови медицински консумативи, иновативен метод за изследване на млечната жлеза, възможностите за приложение на хранителни добавки и висококачествената природна медицина чрез използване на микотерапията предимно в онкологията.

По повод Десетия юбилеен научно-практически форум за специалисти по здравни грижи Изпълнителният директор на „УМБАЛ Д-р Г. Странски“ ЕАД гр. Плевен връчи 10 плакета и грамоти на отличилите се.  За цялостен принос в научната и преподавателската дейност в подготовката на здравни кадри, които успешно се реализират в Университетската болница и  по повод 45-годишнината от създаването на МУ-Плевен е награден Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.  Наградата беше получена от доц. Александър Вълков. Награди получиха и Факултет здравни грижи с декан доц. Д-р Александър Вълков, Факултет обществено здраве с декан проф. д-р Силвия Янкуловска, наградата беше получена от доц. Д-р Гена Грънчарова и най-старата структура на МУ-Плевен – Медицински колеж с директор доц. Д-р Евгения Бързашка. С плакет и грамота беше отличена и Главна медицинска сестра Румяна Кирчева.  Медицинската сестра Румяна Михайлова от Клиника по неврология, акушеркато Малина Виткова от Клиника по акушерство и гинекология, рехабилитатор Цветомира Мончева от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина и медицинския лаборант Албена Цветкова от Лаборатория по микробиология са сред наградените професионалисти. В категорията ръководител по здравни грижи, за успешната работа в екип и цялостна дейност в областта на анестезиологията и интензивните грижи плакет и грамота получи и старша медицинска сестра Иванка Моллова от Клиника по анестезиология и интензивно лечение.

Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от Изпълнителния директор на „УМБАЛ - Д-р Г. Странски” ЕАД гр. Плевен Доц. Д-р Цветан Луканов и Председателят  на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева. Доц. Д-р Ивелина Йорданова, административен отговорник на Втора клинична база, изключително увлекателно разказа историята на болницата. Сподели за работата на първите медицински сестри и първата акушерка работила в едно от най-старите лечебни заведения в страната.

Специален поздрав за всички гости и медицински специалисти беше изпълнението на Танцов състав към Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ гр. Плевен с художествен ръководител г-жа Танушка Арабаджиева и ръководител на камерната група г-жа Христина Василева. Представеното специализирано работно медицинско облекло на фирма „Бултекс 99“ гр. Пловдив е с уникалния дизайн и качествени материи на продуктите. Манекените демонстрираха най-новите тенденции работно облекло и лични предпазни средства.

„Работата на медицинската сестра е призвание. Тя трябва да се чувства със сърцето, а това, което прави, е в името на другите. Милосърдието е свързано с едно от най-безкористните човешки качества и може би най-добре представя същността на професионалиста по здравни грижи – да направиш всичко според възможностите и уменията си, за да помогнеш на болния и да дадеш надежда“ каза в поздравлението си Главната сестра на болницата Ивайла Петкова.

Ежедневието на всеки един специалист по здравни грижи  е интензивно, натоварващо физически и психически и налага притежаването на много умения, качества и компетенции. Всеки специалист се стреми да се адаптира към новите изисквания, за да осигури адекватни и висококачествени грижи за нашите пациенти. Основните ни трудности са свързани с недостига на време и натовареността. Много от специалистите по здравни грижи  работят на повече от едно работно място. Професиите на медицинската сестра, акушерката, лаборанта и рехабилитатора са неглижирани от обществото и държавата. За да се дипломираш като медицинска сестра учиш четири години, а годишната такса е почти като на обучаващите се за лекари.

За медицинските професии няма делник и няма празник. В болницата се работи 24 часа. В същото време те трябва постоянно да бъдат в крак с развитието и иновациите в медицината, да прилагат нови методи и подходи в грижите за пациентите. Това налага поддържането на професионалната  квалификация чрез следдипломни обучения, курсове, т.е да учат цял живот.

Специалистите по здравни грижи в „УМБАЛ - Д-р Г. Странски” ЕАД гр. Плевен работят всеотдайно. Главната медицинска сестра Ивайла Петкова изрази своето уважение и признателност към всички, които връщат надеждата и желанието за живот. Пожела им да бъдат благословени със здраве и много щастие.