Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Тя е част от календара на TISPOL

От днес до 19 май на територията на цялата страна се провежда операция на Пътна полиция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Тя е част от календара на TISPOL – Европейската мрежа на службите на Пътна полиция и подобни действия се осъществяват на територията на всички държави-членки.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите имат за цел да се обърне внимание на водачите, че последиците и броят на загиналите и ранените при пътнотранспортно произшествие с участието на тежки машини и автобуси са значително по-големи в сравнение с другите тежки ПТП. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и с участието на служители на криминална и икономическа полиция.