Кампанията „Бъди войник” отива в 29 областни центъра

Мисия

13-05-2019, 13:29

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Към момента има обявени 4 конкурса за 250 войнишки длъжности

В Гербовата зала на община Свищов се проведе разяснителна пресконференция на Националната информационна кампания за популяризирането на военната професия „Бъди войник“, която ще се проведе в Свищов на 16 май и е част от културните събития в Майската програма на Общината.

Пресконференцията пред местните медии бе дадена от началника на Военно окръжие – Велико Търново подп. инж. Иван Ангелов, зам.-командира на 55-ти Инженерен полк – Белене подп. Иван Тишков и директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов.

Подп. инж. Иван Ангелов обясни, че кампанията „Бъди войник“ ще се проведе в 29-те областни града, плюс градовете Карлово, Свищов и Асеновград. До сега тя е проведена в 8 от тях, като вече се отчитат реални резултати и завишен интерес от страна на младите хора към професията „войник“. За справка, той съпостави миналата година когато за едно място е имало един кандидат, а сега съотношението е 1:3. Подп. инж. Ангелов допълни, че към момента има обявени 4 конкурса за 250 войнишки длъжности, като предстои да бъдат обявени нови. Основните изисквания към кандидатите (мъже и жени) са – да са до 28 години, физически здрави, да имат завършено средно образование и да са неосъждани. Здравословното състояние на кандидатите се установява след пълни прегледи във ВМА, които са за сметка на Министерство на отбраната. Документи за кандидатстване се подават към Военно окръжие – Велико Търново.

Подп. Иван Тишков обясни, че Националната кампания в Свищов ще се проведе на 16 май от 16.30 часа, на пл. „Алеко“, където ще има разположена информационна борса за набиране на войници и матроси, както и статичен показ на военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски и Военноморските сили. На площада ще бъдат разгърнати 7 демонстрационни центъра,  като единият от тях ще включва и роботизирана военна техника. Няма да може да бъде показана само верижната инженерна техника, която пък може да бъде на разположение в пункта за постоянна дислокация в гр. Белене, на 31 май, когато е обявен „Ден на отворените врати“ във военното поделение.

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов подчерта, че кампанията има за цел да популяризира военната професия и да привлече кандидати за военната служба, за което се радва, че община Свищов може да съдейства. Той разясни, че културната част от мероприятието ще започне на същия ден в 18.30 часа, на пл. „Алеко“, с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. След тях участие ще вземат Духовият оркестър към 55-ти Инженерен полк – Белене, танцов състав при АРТ център „Творецът“ – Свищов и мажоретният състав към Школата по изкуства при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ – Свищов.

Росен Маринов подчерта, че при лошо време концертите ще се проведат в салона на Първо българско читалище, а за демонстрацията на военната техника ще бъдат създадени необходимите условия за да се проведе по план.

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"