Плевен празнува с шествие, тържествен ритуал и концерти на площада (Снимки)

Приветствие за празника отправи кметът Георг Спартански

С празнично шествие от площад "Стефан Стамболов" до централния площад "Възраждане" днес бе дадено начало на празничния 15 май за Плевен, съобщават от пресцентъра на ОбС. Ученици, учители, представители на културни институти, десетки официални лица, граждани и гости на града преминаха по главната улица на града, заедно с Общинския духов оркестър. Участниците носеха портрети на най-изявени личности на Плевен от Освобождението насам, които имат принос в националната и световна история, изкуство и култура.

Церемонията на площад "Възраждане" започна с издигане на знамената на Община Плевен, Република България и Европейския съюз, след което свещеници от плевенските православни храмове отслужиха празничен молебен за здравето и благоденствието на плевенчани. На площада бяха народни представители от 15-и многомандатен избирателен район - Плевен, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, общински съветници, кметът Георг Спартански и заместниците му, бивши кметове на Плевен в годините назад, директори на институции, дейци на културата, десетки плевенчани и гости на града. Сред присъстващите бяха и гостуващите делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/, Битоля /Македония/, Кавадарци /Македония/ и Брест /Беларус/. Приветствие за празника отправи кметът Георг Спартански. Той благодари на всички плевналии, които неуморно и почтено работят, за да бъде Плевен по-красив, за да върне славата си на икономически, културен, административен и политически център на България. Отбелязано бе, че с общите усилия на гражданите, местната власт, с подкрепата на Общинския съвет през последните години е направено доста, за да има градът своя красив облик, посочена бе и предстояща реализация на нови градски проекти.

Празничната програма на площад "Възраждане" продължи с концерт, първи на сцената излязоха децата от вокална група "Арлекино" при читалище "Съгласие 1869" с диригент Виолета Боянова. Те изпълниха песента „На Плевен с любов”, записана в студиото на Максим Горанов. Текстът е на Надежда Захариева, музиката е дело на Хайгашод Агасян. Повод за създаването й е празника на Плевен и 150-годишния юбилей на "Съгласие". Музикален поздрав поднесе и танцова формация „Донско сияние“, пристигнали за празника от побратимения Ростов на Дон /Русия/. След тях на сцената звучаха български шлагерни песни в изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

В празничния 15 май в залите на Регионалния исторически музей са представени и две експозиции - фотоизложба "Град Ростов на Дон - поглед в бъдещето" и музейна експозиция, посветена на 55-годишнината от установяване на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон.

Денят ще завърши с концерт на рок група "Легендите" на площад "Възраждане" от 22.30 ч. и празнична заря.