Плевенската полиция ще глобява абитуриенти за показване през прозорците на коли

Засилено ще е полицейското присъствие в районите на училища с очаквано събиране на МПС за превозване на абитуриенти

В ОДМВР – Плевен са разпоредени основни мерки и дейности, свързани с опазване живота и здравето на младежите преди и по време на абитуриентските тържества. В областта вече започна традиционната кампания на Пътна полиция „Абитуриенти“ за осигуряване безопасността на зрелостниците по време на приключване на учебната година и баловете. Проведени са срещи с училищните ръководства и с органите на местната власт за планиране на съвместни мерки за опазването на обществения ред и безопасността на движението по улиците по време на абитуриентските балове. 

Засилено ще е полицейското присъствие в районите на училища с очаквано събиране на МПС за превозване на абитуриенти; маршрутите за придвижване и местата за провеждане на балове. Предварително са извършени проверки в заведенията (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), в които ще се провеждат празненства. На собствениците е обърнато специално внимание на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние и/или видимо употребили наркотични вещества. 

За осигуряване на безопасността и сигурността на движението ще бъде засилено присъствието на полицейските органи с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата за недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриенти. Ще бъдат използвани мобилни системи за видеоконтрол, с оглед документиране на нарушенията и отношение в съответствие със ЗДвП.

Осъществена е координация и взаимодействие с РУО, и ОО „Автомобилна администрация” за набиране на информация за организирани екскурзии; извършване инструктажи на водачите на автобуси; извършване на проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози и на проверки на техническата изправност на превозните средства, с които ще се придвижват учениците и абитуриентите.

От Пътна полиция припомнят най-често допускани нарушения от водачите на МПС, превозващи абитуриенти, и предвидените санкции в закона:

- провисване и показване през прозорците и люковете на автомобилите по време на движение – глоба 20 лв.
- неизползване на обезопасителни колани – глоба 50 лв.
- използване на мобилни телефони от водачите на МПС по време на движение – глоба 50 лв.
- неправилно движение по пътното платно и неправилни маневри с предпоставки за възникване на ПТП – 100 лв.
- неправомерно използване на звуков сигнал в населено място – 20 лв.
- неспазване на пътни знаци и маркировка – 30 лв.
- преминаване на червен сигнал на светофара – 100 лв.
- надвишаване броя на превоз на пътници над допустимото – 50 лв.