Успешен финал на проекта "Аз обичам да спортувам!" в СУ "Иван Вазов" - Плевен

Вазовските ученици от III „г“ клас потвърдиха чрез спортен празник инициативата "Движението – това е здраве"

Във връзка с 10 май, който е обявен за Световен ден на физическата активност, вазовските ученици от  III „г“ клас потвърдиха чрез спортен празник инициативата "Движението – това е здраве"Третокласниците за втора година участваха в проект "Физическата активност на учениците – предпоставка за добро здраве". Партньор по проекта е Регионална здравна инспекция. Първата част на проекта предизвика огромен интерес в учениците и ги мотивира да спортуват активно. Те се включиха в различни отбори по хандбал, баскетбол, футбол, плуване. Затова и тая учебна година ръководителите кандидатстваха в обявените форми в името на по-доброто здраве на подрастващите.

Класният ръководител на учениците, госпожа Лишкова и медицинска сестра Цеца Вълкова организираха  мероприятия за учениците, насочени към полезността от движение и спорт.

Инициаторите на проявата въвлякоха малчуганите в забавни детски игри с много смях и музика, за да убедят подрастващите, че движението е здраве, за да бъдат бодри и тонизирани. В продължение на час палавниците от двата усмихнати отбора „Оранжеви усмивки ” и „Зелени усмивки” показаха заедно със своите бързи капитани, че са неуморни в игрите, обичат да се движат, бягат и забавляват. Имаше няколко  щафетни игри, които включваха бягане с преодоляване на препятствия, целене с топка, скачане… Учениците освен бързината, показваха уменията си за точност, прецизност, ловкост, издръжливост. Игрите не затрудниха малките участници, а учителката и медицинската сестра, насърчаваха отборите. С малка преднина победи отбора на „Оранжевите усмивчици“, но въпреки това имаше бурни аплодисменти и усмивки на всички деца. Чрез игрите на празника се получи едно необикновено изразходване на енергия. Оказа се, че игрите са като приказките, от които децата винаги ще имат нужда. С пъстри балони, спортни уреди и музика „В славни битки сме добри…“ „спортните вазовски усмивчици“ проведоха състезателните и весели игри във физкултурния салон на СУ “Иван Вазов“, гр. Плевен. Навън времето беше малко сърдито и не позволи на третокласниците да стъпят на новото тревно игрище в началото на празника. Истинската атракция в спортния ден беше накрая, когато учениците от 3г клас поиграха с топка на мини – стадиончето. Усмихна им се слънчицето, макар и за кратко. В спортните битки, които направиха по време на състезанието, третокласниците оправдаха целите на проекта – чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори. След края на множеството забавни игри с бягане, скачане, хвърляне, учениците получиха вкусни подаръци. Сред поредица мероприятия, проведени по проекта –  посещение на баскетболен и футболен двубой на плевенските отбори, излети на открито; участие в Националната кампания „Мисия спорт на любимите герои“; здравни беседи с деца и родители, мини състезания… каузата на патньорите на проекта от Регионалната здравна инспекция, учители, родители е изпълнена. У децата има изградени здравословни спортни навици, активно се движат,  спортуват и играят заедно. Благодарим на РЗИ за предоставените спортни уреди и пособия, с които разнообразявахме игрите.Радостно е, че в 3г клас има повече деца, които са избрали най-любимия за тях спорт чрез посещението на различни спортни дисциплини – състезания и демонстрации. „Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението“ е казал, още преди VIII век, Франсоа Тисо.

Нека има повече проекти за  популяризиране на физическата активност на децата, за да бъдат здрави! В СУ "Иван Вазов", гр. Плевен има създадени условия за спортни забавления и уплътняване на свободното време. Вазовските ученици имат право на активно движение, здраве и сигурност и го осъществяват успешно чрез системната физическа активност.