37-ят контингент от въоръжените ни сили се завърна след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан

Церемонията по разформироването му ще се проведе на 31 май от 11 часа в Благоевград

Близо 160 военнослужещи от 37-ия контингент от Въоръжените сили на Република България се завърнаха вчера от Афганистан, където в продължение на 6 месеца участваха в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. На летище София те бяха посрещнати от командира на Бригадно командване - Благоевград полковник Красимир Кръстев. Той им благодари за безупречната служба и подчерта, че с професионализма си са допринесли за издигане на престижа и авторитета на Българската армия.
37-ият контингент е съставен от национален елемент, екип от съветници, рота за охрана на летище Кандахар и щабни офицери. По време на мисията „Решителна подкрепа“ българските военнослужещи изпълниха успешно всички поставени задачи, свързани с денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, механизирани и пеши патрули, обучение, съветване и подпомагане на афганистански формирования. Национален командир на контингента е полковник Митко Димитров от Инспектората на Министерството на отбраната, помощник-национален командир и национален командир на контингента в Кабул е полковник Румен Стамов от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана – майор Калоян Стоянов от военно формирование 54 990 – Враца.
Преди броени дни беше извършено официалното предаване на задълженията в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ на 38-мия български военен контингент в Афганистан.
Церемонията по разформироването на 37-мия контингент ще се проведе на 31 май от 11 часа в центъра на Благоевград.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"